KosovoVijesti

Direktor Moderne očekuje kraj pandemije za godinu dana

Na pitanje znači li to povratak u normalu u drugoj polovici godine, rekao je: ‘Od danas, za godinu dana, pretpostavljam.’

Izvršni direktor kompanije Moderna Inc Stephane Bancel smatra da će pandemija korona virusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina osigurava globalne zalihe, rekao je švicarskim novinama Neue Zuercher Zeitung.

“Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom posljednjih šest mjeseci, do sredine sljedeće godine trebalo bi biti dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svijetu može vakcinisati. Boosteri bi također trebali biti mogući do potrebnih mjera”, rekao je novinama u intervjuu, kojeg prenosi Reuters i Hina.

Vakcinacija će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je.

“Oni koji se ne vakcinišu, imunizirat će se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripe. Ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu. Ili se ne vakcinisati i riskirati da se razbolite i možda završite i u bolnici.”

Na pitanje znači li to povratak u normalu u drugoj polovici godine, rekao je: “Od danas, za godinu dana, pretpostavljam.”


Booster vakcine

Bancel je rekao da očekuje da vlade odobre booster vakcine za ljude koji su već vakcinisani jer rizični pacijenti koji su vakcinisani prošle zime “nedvojbeno” trebaju osvježenje.

Njihova booster vakcina ima pola od originalne doze vakcine, što znači da će ih više biti dostupno.

“Volumen vakcina je najveći faktor ograničenja. S pola doze, imali bismo tri milijarde doza dostupno širom svijeta za nadolazeću godinu umjesto samo dvije milijarde”, rekao je.

Sastav booster doze ostaje isti kao kod originalne vakcine za ovu godinu jer Moderna nije imala dovoljno vremena da ga promijeni.

“Trenutno testiramo vakcine optimizirana za delta varijantu u kliničkim testiranjima. Ono će činiti bazu booster vakcine za 2022. godinu. Također isprobavamo delta plus beta, sljedeću mutaciju za koju znanstvenici vjeruju da je moguća.”

Moderna može koristiti postojeće proizvodne linije za nove varijante kao i za originalnu vakcinu protiv COVID-a 19. Cijena vakcine ostat će ista, rekao je.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Agencije

Više iz rubrike

Back to top button