KosovoVijesti

Analitičari: “Non-paper” postoji, u jednom momentu će se naći na pregovaračkom stolu

Iako su Njemačka i Francuska juče demantovale da imaju veze sa “non paperom” koji je objavila Koha, a za koji se tvrdi da je pripremljen kao okvir za nastavak dijaloga, analitičari u Prištini ne isključuju mogućnost da bi ovakav dokument u jednom trenutku mogao da se nađe na pregovaračkom stolu.

U najnovijem dokumentu, čiji autor se za sada ne zna, između ostalog piše da bi na Kosovu trebalo da se uspostavi “autonomni okrug sjevernog Kosova” u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, ali se navodi i da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem.

Za političkog analitičara Blerima Burjanija izvjesno je postojanje francusko-njemačkog “non pejpera”, putem koga se, kako kaže, ispituje teren za ovakve ideje. 

“Nedavno su pokrenuta brojna pisma u vezi sa konačnim rješenjem između Kosova i Srbije, koja se objavljuju, a zatim se poriču. Ako će postojati autonomija za tri srpske opštine na sjeveru Kosova i za tri albanske opštine u Srbiji, priznavanje međusobnog suvereniteta i uzajamnog integriteta nije ništa novo, ali jeste ako bi Srbija u toj situaciji trebalo da prizna državu Kosovo”, kazao je Burjani u izjavi za Kosovo Online.

Politički analitičar Avdi Smajlaj smatra da su dokumenti “non-paper”, iako neformalne strukture, vid pritiska na Kosovo da napravi ‘skupe kompromise’ u procesu dijaloga. On smatra da je “non-paper 2”, osnova za kasniju primjenu “non-paper 1” dokumenta, koji predviđa promjenu granica.

“Oba ‘non-papera’ su nepovoljna za Kosovo. Prvi je ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet, dok drugi udrožava suverenitet i funkcionalnost kosovske državnosti. Prema tome, oba dokumenta ne nude održiva dugoročna rješenja”, navodi Smajljaj.

Podsjetimo, slovenački portal “Necenzurisano” nedavno je objavio sadržaj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta “Zapadni Balkan – put napred” koji je, kako navode, upućen iz kabineta slovenačkog premijera Janeza Janše u Brisel, u kome su, između ostalog, iznete ideje o ujedinjenju Kosova sa Albanijom i priključenje Republike Srpske Srbiji.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button