EkonomijaVijesti

Strane investicije na Kosovu prepolovljene zbog političke nestabilnosti i korupcije

U poslednjih pet godina, u očima stranih investitora Kosovo nije viđeno kao atraktivno mjesto za investiranje.

Prema ekonomskim stručnjacima, investicije su se prepolovile zbog korupcije i političke situacije u zemlji.

Izvršni direktor Evropskog savjeta investitora, Emrush Ujkani, kaže za KosovaPress da je zabrinjavajuće što je korupcija uticala na pad stranih investicija na Kosovu i omela ekonomski razvoj.

Zbog toga je Ujkani zatražio od nove vlade da naporno radi na poboljšanju poslovne klime.

“Već je uopštena konstatacija u našem društvu da u našoj zemlji postoji korupcija, bez obzira na to je li ona na višem nivou ili na nižem, ali prisutna je ova pojava, a onda neizbježno korupcija utiče na pitanje ili klimu stranih ulaganja u našu zemlju. To je nešto što ne treba dalje razrađivati, to je činjenica. Dakle, prisustvo korupcije u društvu, baš kao što šteti svim ostalim aspektima, neizbježno šteti ekonomskom razvoju i posljedično stranim ulaganjima”, naglašava Ujkani.

Prema Ujkaniju, došlo je do značajnog smanjenja stranih investicija i stagnacije, što bi, kako kaže, trebalo imati visoki prioritet relevantnih institucija.

“Zašto dolazi do pada, vrlo je očito i nema dileme ili drugim riječima nije bilo novih investitora koji su došli. I tako smo stagnirali u nekom obliku i zaista je zabrinjavajuće da se  prema nama, cijeloj vladi i javnim tijelima moramo odnositi s vrlo visokim prioritetom”, kaže on.

Šef Europskog vijeća investitora zatražio je od nove vlade da primijeni zakone vezane za investicije, kao i da interveniše radi poboljšanja poslovne klime.

„Nova vlada mora se konkretnije baviti provedbom zakona vezanih za područje poslovanja u našoj zemlji, gdje je neophodno intervenisati i poboljšati ovu klimu. I ovo je način na koji možemo najbolje ići naprijed”, naglašava Ujkani.

Bilo je slučajeva da su neki investitori čak i pobjegli sa Kosova, iz različitih razloga povezanih s korupcijom i podmićivanjem.

S druge strane, prema CBK-u, Strane direktne investicije (SDI) na Kosovu 2020. godine imale su ulaganja od 321,7 miliona eura, dok su u 2019. bile 254,6 miliona eura ili 67 miliona manje.

Uprkos pozitivnom trendu SDI u 2019. godini (mali porast) u odnosu na 2018. godinu, prema podacima Centralne banke Kosova, SDI su se značajno smanjili tokom 2018. i 2017. godine, ostavljajući Kosovo kao zemlju koja nije privlačna za strane investicije, a posebno daleko od privlačenja investicija od korporacija i glavnih svjetskih brendova.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button