FilmMagazin

Film o Srebrenici ‘Quo vadis, Aida?’ Jasmile Žbanić nominiran za Oscara

Nominacije su putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra.

Film Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić nominiran je za nagradu Oscar u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja, objavila je Američka akademija za filmsku umjetnost i nauku.

Osim filma bh. redateljice, u konkurenciji najbolji strani film su filmovi Another Round (Danska), Better Days (Hong Kong), Collective (Rumunija) i The Man Who Sold His Skin (Tunis).

Nominacije su putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra.

Nagrada Oscar, koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke (AMPAS), jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i u svijetu.

Dodjela Oscara bit će upriličena 25. aprila.

Ekranizirana priča o genocidu u Srebrenici

Film Quo vadis, Aida? donosi priču o posljednjim danima u UN-ovoj zaštićenoj enklavi i genocidu u kojem je ubijeno više od osam hiljada muškaraca i dječaka je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala

Uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić, Minka Muftić, Teun Luijkx, Ermin Bravo, Ermin Sijamija, Alban Ukaj i drugi.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio Televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Al Jazeera


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button