DijasporaVijesti

Dijaspora se žali: Glasanje iz Njemačke nas košta 70 eura

Kosovski birači iz dijaspore od utorka mogu glasati putem pošte, a rok za završetak glasanja iz inostranstva je 12. februar, piše Ekonomia Online.

Međutim, mnogi koji su već glasali iz inostranstva, žale se na prilično visoke cijene slanja koverata sa glasovima putem pošte.

Tako na primjer, kosovski građani koji žive u Njemačkoj moraju da plate skoro 70 eura za glasanje preko pošte.

“Danas sam glasao, ali ovaj trošak je veoma visok i nije normalan. Platio sam 66,20 eura“, rekao je jedan pripadnik dijaspore.

Glasanje iz Švedske je skuplje nego u ovoj zemlji i oni koji su svoj glas proslijedili poštom platili su oko 80 eura.

“Hvala kriminalnoj organizaciji CIK što me je primorala da platim 80 eura po glasu“, napisao je jedan birač iz dijaspore na društvenim mrežama.

Na izborima za Skupštinu Kosova može se glasati samo za jednu političku stranku navedenu na lijevoj strani glasačkog listića, dok se na desnoj strani može glasati do pet kandidata iz te političke partije.

Popunjeni glasački listić se šalje na adresu CIK tako što se stavi u neobilježenu kovertu i zatvori, navedeno je u uputstvu za glasanje iz dijaspore.

Kosovo Online / Ekonomia Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button