KosovoVijesti

Na Kosovu 60.000 radnika ostalo bez posla zbog pandemije

Univerzitetski profesor Muhamet Sadiku rekao je da je vlada uložila napore da stvori program ekonomskog oporavka, ali da su u program uključeni samo nacionalni resursi, a ne i sredstva iz fondova Evropske komisije, Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija, prenosi Reporteri.

“Vlada Kosova je kroz sistem preraspodele budžeta obezbedila socijalnu pomoć za neke grupe, za neke slojeve društva, ali ovo je daleko od onoga što je Kosovu potrebno. Trebaće nam nekoliko godina da bi se Kosovo oporavilo. Ovo je jedini način da se Kosovo izvuče iz ove vrlo nepovoljne situacije praćene gubitkom radnih mesta, bankrotom mnogih preduzeća, gubitkom tržišta”, kaže Sadiku.

Govoreći o očekivanjima od vanredih izbora, Sadiku je naglasio da je Kosovu potrebno efikasnije i odgovornije upravljanje.

Predsednik odbora Privredne komore Kosova Skender Krasnići kaže da će, ako se ne uzmu u obzir zahtevi preduzeća, 2021. godina biti još teža u ekonomskom smislu.

“Nadamo se da će nove kosovske institucije imati više na umu zahteve preduzeća, da će više koordinirati sa nama, kako bi podržali poslovanje, stvorili ponudu za zadržavanje radnih mesta. Imamo drastičan pad broja zaposlenih, imamo smanjenje prihoda i preduzeća i države, koja u nedostatku poslovnog prometa ne plaćaju državi, zapravo plaćaju onoliko koliko imaju prometa”, kaže Krasnići.

On je naveo da je u drugom kvartalu 2020. godine posao izgubilo više od 60.000 radnika, koji i dalje ostaju bez podrške.

“Ovo je težak udarac koji se dogodio građanima, radnicima, porodicama, ali i preduzećima”, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, potrebna je veća institucionalna volja za sprovođenje Zakona o ekonomskom oporavku, kao podrška preduzećima i radnicima.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button