SvijetVijesti

Hiljade muslimana s oduševljenjem dočekalo Bidenovu odluku kojom je ukinuo zabranu putovanja

Malo je stranaca izbornu pobjedu gospodina Bidena dočekalo s oduševljenjem kao deseci hiljada muslimana kojima je bio zabranjen ulaz u Sjedinjene Države u posljednje četiri godine kao rezultat imigracionih ograničenja iz doba Trumpa, popularno zvanog “muslimanska zabrana”.

Jedno je istraživanje pokazalo kako je 42.000 ljudi bilo spriječeno da uđu u Sjedinjene Države od 2017. do 2019. godine, uglavnom iz država s većinskom muslimanskom populacijom poput Irana, Somalije, Jemena i Sirije. Imigrantske vize izdate građanima tih zemalja pale su i do 79 posto u istom periodu.

Ali ljudski trošak mjera gospodina Trumpa, ušivenih u tkivo poremećenih života umrljanih suzama, pa čak i krvlju, teško se može prebrojati – porodice razdvojene godinama; propuštene svadbe i sahrane; otvorene karijere i planovi studija; spasilačke operacije koje se nisu dogodile.

Zatim tu je šteta za američku reputaciju zbog politike koju neke zemlje smatraju usporedivom s najgorim mrljama moderne historije Sjedinjenih Država, između ostalog piše The New York Times.

Faktor.ba


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button