Vijesti

Stopa nezaposlenosti na Kosovu 24,6 odsto

Stopa nezaposlenosti za treći kvartal 2020. godine na Kosovu iznosi 24,6 odsto, pokazali su podaci u Anketi o radnoj snazi koju je predstavila Agencija za statistiku Kosova, prenosi Reporteri.

Podaci kažu da je stopa nezaposlenosti u tom periodu bila izraženija među ženama i iznosila je 33,1 odsto, dok stopa nezaposlenosti muškaraca iznosi 21,5 odsto.

Žene su zaposlene uglavnom u sektorima obrazovanja, trgovine i zdravstva sa 49,7 odsto, dok su muškarci uglavnom zaposleni u sektorima trgovine, građevine i proizvodnje sa 46,5 odsto.

Sektori privrede, koji vode u zapošljavanju, i dalje su trgovina sa 17,2 procenta, građevinarstvo sa 13,3 procenta, prerađivačka industrija sa 11,3 procenta i obrazovanje sa 9,1 procenta.

Prema statističkim podacima 42,1 odsto zaposlenih ima stalni ugovor o radu.

U najnovijem istraživanju „Javni puls“ Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), nezaposlenost je jedan od ključnih problema sa kojima se Kosovo suočava.

“Veliki procenat ispitanika nastavlja da identifikuje nezaposlenost, korupciju i siromaštvo kao tri osnovna problema sa kojima se Kosovo trenutno suočava. Najveći problem za 37,2 procenta ispitanika je nezaposlenost, zatim korupcija sa 23,5 procenta i siromaštvo sa 15,3 procenta“, navodi se u izvještaju.

Takođe, Institut za napredne studije GAP navodi da je pandemija kovid-19 ostavila bez posla preko 37.000 građana Kosova.

GAP kaže da je samo u aprilu registrovano 32.377 novih lica koja traže posao, čime je ukupan broj tražilaca posla u Zavodu za zapošljavanje iznosio 37.392 u prva četiri mjeseca 2020. godine.

Veliki dio njih, odnosno 16.820 su žene, a s obzirom na vrlo nisko učešće žena u ekonomskim aktivnostima i drugim preprekama pri zapošljavanju, stopa nezaposlenosti među ženama može se povećati.

“Podaci Poreske uprave Kosova pokazuju da su industrije koje zapošljavaju najviše radnika na Kosovu – trgovina na veliko i malo, građevinarstvo i prerađivačka industrija, zabilježile nagli pad broja radnika tokom perioda januar-mart 2020. Dok je u martu 2019. godine u industriji trgovine na veliko i malo zaposleno oko 80.000 ljudi, u martu 2020. ovaj broj je pao na oko 43.000“, navodi se u izvještaju GAP.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button