Vijesti

Kosovska Agencija za hranu uništila 400.000 kilograma prehrambenih proizvoda tokom pandemije

Tokom pandemije, oko 400.000 kilograma proizvoda, koji nisu ispunjavali potrebne standarde, uništeno je odlukom Agencije za hranu i veterinarstvo, rekao je portparol te agencije Ljamir Tači, prenosi Koha.

Tači je naveo da je glavni fokus usmeren na kontrolu sigurnosti hrane, dodajući da se kontrola na granicima sprovodi u potpunosti.

“Bez obzira na bilo koju situaciju koja se može dogoditi, čak i u vreme pandemije, imamo obavezu očuvanja javnog zdravlja, što uključuje zaštitu bezbednosti hrane i zdravlja životinja i biljaka. U bilo kojoj situaciji moramo u potpunosti voditi računa o sigurnosti hrane. Sve vreme smo proveravili prehrambene proizvode i bili su u potpunosti bezbedni. Kontorla na granicama je na nivou od 100 odsto”, rekao je Tači.

Tači je ukazao da je za vreme pandemije uništeno oko 400.000 kilograma prehrambenih proizvoda i naglasio da je kontrola veoma složena i da bi svi trebalo da budu oprezni, uključujući i potrošače.

“Kontrola hrane na Kosovu je standardna, i vrši se i u drugim zemljama. Pravni akti u oblasti bezbednosti hrane usklađeni su sa zakonima EU i proizvodi se kontrolišu na isti način na Kosovu. Područje kontrole je vrlo složeno i svaki akter mora biti oprezan, uključujući i potrošača, jer prehrambeni proizvodi nisu proizvodi koje kontroliše država i tada je njihova sigurnost zagarantovana do kraja. Svako od nas mora biti oprezan kada je hrana u pitanju. Vrednost robe na granici procenjuje carina, dok je unutra PAK. Naš glavni posao je sigurnost hrane”, rekao je on.

Tači je rekao da oni stalno zahtevaju povećanje budžeta i povećanje broja zaposlenih inspektora.

“Kao nadležni organ napravili smo budžetske projekcije po potrebi i kontinuirano podnosimo zahteve za povećanje budžeta, broja osoblja, posebno broja veterinarskih inspektora. Pored budžeta, imamo i sopstvene prihode, jer se granične kontrole plaćaju na osnovu propisa o utvrđivanju poreskih vrednosti na graničnim kontrolama”, rekao je Tači.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button