Vijesti

Vlada nema odgovor o vakcinaciji, Kosovo posljednje u Evropi

Mnoge zemlje u regionu, uključujući i Srbiju, nedavno su nabavile vakcinu protiv kovida-19, iako je EU odobrila upotrebu vakcine, Kosovo je još uvek daleko od isporuke, piše Gazeta Ekspres.

Kosovski političari procenjuju da je Kosovo, možda, poslednje koje će biti snabdeveno antikovid vakcinom, uprkos činjenici da su mnoge zemlje u regionu već počele da vakcinišu stanovništvo.

Ni Vlada Kosova ni Ministarstvo zdravlja nemaju informaciju kada će na Kosovo stići vakcine.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu, rekao je za Gazeta Ekspres da se plaši da će zbog nemara vlade, Kosovo biti poslednje u regionu Evrope koje je dobilo vakcine.

Dodao je da ministar zdravlja Armend Zemaj nije saopštio kada će i kako započeti vakcinacija na Kosovu.

„Zaostajemo za drugim zemljama sa vakcinom. Ministar nije naveo nijedan datum. Poslanici su ministru postavili pitanja u vezi sa vakcinacijom, ali nije dao nikakve informacije kada i kako će vakcinacija započeti. Zbog nemara i sujete ove vlade bojim se da bismo mogli ostati poslednja zemlja u regionu i Evropi u pogledu vakcinacije“, rekao je Hadžiu.

Poslanica iz Alijanse za budućnost Kosova, istovremeno predsednica parlamentarnog Odbora za zdravstvo Aljbena Rešitaj, izjavila da je ministar Zemaj obavestio da će snabdevanje vakcinama biti obavljeno u prvom kvartalu sledeće godine.

Dodala je da nemaju druge informacije o vakcinaciji, ali da će to pitanje pokrenuti sutra.

„Na poslednjem sastanku Odbora tražila sam od ministra informacije o nabavci, ali on nije dao tačan datum, rekao je samo da će u prvom kvartalu 2021. godine početi vakcinacija. To su informacije koje smo dobili od njega“, rekla je Rešitaj.

Član odbora iz redova Pokreta Samoopredeljenje Fitim Uka, rekao je da će isporuka vakcina kasniti.

Dodao je da će trebati vremena da se zdravstveno osoblje pripremi za vakcinu.

„Prema onome što smo videli, vakcinacija na Kosovu počeće kasno. Sa ovim preopterećenim kapacitetima zdravstvenog osoblja, može biti teško sprovesti efikasnu vakcinaciju”, rekao je Uka.

Vlada Kosova nije navela nijedan datum kada može nabaviti vakcinu, rekavši da se Ministarstvo zdravlja prijavilo za vakcinu i da su oni nadležni za informacije.

Uprkos insistiranju Gazeta Ekspres nije uspela da dobije informacije.

Zvaničnici spoljne politike Evropske unije rekli su za Gazeta Ekspres da će pomoći zemljama koje nisu članice EU da dobiju vakcinu protiv kovid -19.

Iz EU je rečeno da će pristup imati svako kome je potrebna vakcina.

Nakon odobrenja vakcine protiv kovid -19 od strane Evropske unije, mnoge zemlje su počele da vakcinišu građane.

Nedavno su Srbija, Nemačka, Italija i Grčka snabdevene vakcinama.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button