Vijesti

Kodra: Zdravstveni sistem na Kosovu zaboravio one koji nisu bolesni od Covida-19

Prekid pružanja zdravstvenih usluga u ime zaštite javnog zdravlja je osnovno kršenje ljudskih prava.

Nemogućnost da koriste zdravstvene usluge i nedostatak osnovnih lijekova najčešće su žalbe pacijenata na Kosovu, prenosi Reporteri.

Predsjednik Udruženja prava pacijenata na Kosovu Besim Kodra rekao je da je ove godine porastao broj pritužbi pacijenata zbog činjenice da im neko vrijeme nisu dozvoljene osnovne zdravstvene usluge, kao rezultat odluke da se liječe samo hitni slučajevi. Ova odluka je u martu stigla iz Ministarstva zdravlja, zbog zaštite medicinskih radnika, ali i pacijenata od mogućih infekcija koronavirusom.

“Najčešće žalbe ove godine odnosile su se na prepreke u pristupu pacijenata zdravstvenim uslugama, osnovnim lijekovima, nedostatku liječenja od drugih bolesti, jer je fokus svih na Covid-19”, rekao je Kodra.

Kako se navodi, građane koji imaju druge bolesti medicinsko osobolje je često zanemarivalo, pa su morali da idu u privatne bolnice.

Prema Kodrinim riječima, najteže je onima koji nemaju dobre finansijske uslove.

“Imali smo pritužbe jer je Vlada Kosova prekinula usluge zdravstvenih službi širom Kosova, a onda je dozvoljeno da se one rade privatno. Dok su javne ustanove bile u prekidu svi ovi pacijenti su prisiljeni da koriste usluge privatnih zdravstvenih ustanova. Država ih je zaboravila“, rekao je on.

Kodra je ukazao da je prekid pružanja zdravstvenih usluga u ime zaštite javnog zdravlja osnovno kršenje ljudskih prava.

“Prekid zdravstvenih usluga u ime zaštite javnog zdravlja za nas je bio krajnje besmislen, ko god je donio takvu odluku, smatram da je donio pogrešnu odluku. Shvatamo da je postojao potencijalni rizik i za pacijenta i za zdravstveno osoblje, ali institucije su tu da organizuju zdravstvene službe tako da se osoblje ni pacijenti ne zaraze. Mislim da je pored kršenja ljudskih prava, došlo i do zloupotrebe moći, zloupotrebe javnog novca, zloupotrebe novca građana“, rekao je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button