Vijesti

Tahiri: Trka za prvo mjesto na izborima vodiće se između PDK i Samoopredeljenja

Politički analitičar Ramush Tahiri ocijenio je da će na sljedećim parlamentarnim izborima borbu za prvo mjesto voditi Pokret Samoopredjeljenje i Demokratska partija Kosova, i da će potom doći do postizborne koalicije te dve stranke.

Tahiri je na Facebooku napisao da će Samoopredjeljenje imati između 35 i 40 poslanika, a PDK između 32 i 35 mjesta u parlamentu, i da bi, sa manjinama koje imaju 20 poslaničkih mjesta, ukupno u skupštini trebalo da imaju većinu od oko 85 poslanika.

“Ako Demokratska partija Kosova bude prva, pokušaće da formira koaliciju sa LDK, ali nije sigurno da li će oni tu koaliciju prihvatiti. Vjerovatno će LDK u ovom slučaju radije ostati u opoziciji, prolazeći kroz temeljni unutarstranački izborni proces”, rekao je Tahiri.

On ipak smatra da je vjerovatnija postizborna koalicija između PDK i Samoopredjeljenja, gdje bi premijer bio iz Samoopredjeljenja, a predsjednik Kosova iz Demokratske partije Kosova.

“U predizbornoj koaliciji, NISMA će ići sa PDK, dok će AKR Behgjeta Pacollija ići sa LDK, ali nije isključena mogućnost formiranja koalicije sa PDK, ako LDK ne prihvati njene zahtjeve. AAK će takođe pokušati da formira predizbornu koaliciju sa PDK, ali njihovo insistiranje da mjesto predsjednika pripada samo Ramushu Haradinaju učiniće sporazum nemogućim”, ocijenio je Tahiri.

Prema njegovim riječima, Vjosa Osmani na izbore će izaći na zajedničkoj listi sa Samoopredjeljenjem, ali nakon izbora ona i njeni poslanici, će biti podjeljeni nakon postizanja sporazuma vladajuće koalicije između Samoopredeljenja i PDK, zadržavajući stav da ne postoji koalicija sa PDK.

“Demokratski savez Kosova izaći će sam na vanredne parlamentarne izbore. Ova stranka će se suočiti sa krizom identiteta i određivanjem svog političkog puta za budućnost. Biće trka za unutrašnju koja će iznjedriti razlike između različitih struja i političkih filozofija”, napisao je Tahiri na Facebooku.

Smatra da će LDK teško zadržati uticaj koji trenutno ima, ali na predstojećim izborima neće imati manje od 20 poslanika, dok će Isa Mustafa pokušati da održi ravnotežu i neutralnost.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button