Vijesti

Kosovo se nada Bajdenovoj podršci za članstvo u Ujedinjenim nacijama

Kao i mnogi stanovnici Kosova, trgovac stokom Dželjalj Terstena nada se da će izabrani američki predsjednik Džo Bajden pomoći maloj balkanskoj zemlji da se učlani u Ujedinjene nacije, prenosi Rojters.

Bajden uživa poštovanje na Kosovu zbog svoje aktivne podrške NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali Beograd i dalje odbija da je prizna.

„Za Albance je Bog prvi, a Amerika druga“, kaže Terstena, koji prodaje stoku na putu udaljenom 35 kilometara na jugoistoku zemlje, nazvanom po Bajdenovom pokojnom sinu Bou.

Terstena odražava slična osećanja širom zemlje, za koju je Vašington i dalje najveći finansijski i politički oslonac.

Mnogi se nadaju da će administracija Bajdena, za koju se očekuje da zauzme multilateralni i diplomatski pristup, usmeren na popravljanje odnosa Vašingtona sa ključnim saveznikom, NATO, aktivno pomagati kosovskoj kandidaturama za mesto u UN.

Politički analitičari upozoravaju da bi očekivanja mogla biti veoma velika jer saveznici Srbije Rusija i Kina takođe blokiraju članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„Sve zavisi od toga koliko će Amerika uložiti od svog političkog kapitala za podršku Kosovu, s obzirom na krize s kojima će se SAD nositi”, rekao je politički analitičar Agon Malići.

Bajden je poslednji put posetio Kosovo 2016. godine, dok je bio potpredsjednik, kako bi svečano otvorio spomen obeležje svom sinu Bou, koji je radio na Kosovu od kraja rata 1998-99, pomažući u obuci tužilaca i lokalnih sudija.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button