Vijesti

Jevtić: Za ulazak na Kosovo iz Srbije nije potreban PCR test

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić poručio je da novim merama u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu danas, nije predviđeno da građani koji na Kosovo ulaze iz Srbije imaju negativan PCR test.

Jevtić je na svom Tviter nalogu napisao da želi da razjasni dilemu koja postoji i da još jednom istakne da negativan PCR test nije potreban za ulazak na Kosovo iz Srbije.

Aktuelna kosovska vlada je juče odobrila nove mere za sprečavanje širenja pandemije kovid-19, prema kojima će slobodno kretanje građana i rad ekonomskih operatera, tržnih centara, hotela i gastronomije biti od 05:00 do 20:00 časova uveče.

Nove mere, koje stupaju na snagu danas i važiće do druge odluke, predviđaju i da se osobama starijim od 65 godina dozvoljava da napuštaju kuću samo u radnim satima 6:00-10:00 i 16:00-19:00, dok van ovog vremena mogu izlaziti samo radi hitnih i zdravstvenih potreba dokazivanjem relevantni dokument potrebu za izlaskom iz ovog rasporeda nadležnom kontrolnom telu.

Takođe, predviđeno je i da strani državljani koji ulaze na Kosovo, uključujući one sa privremenim ili stalnim boravkom na Kosovu, a koji dolaze iz visoko rizičnih zemalja prema službenoj listi ECDC, moraju da imaju negativan PCR test za kovid-19, ne stariji od 72 sata.

Iz ove mere su izuzete osobe koje prolaze tranzitno kroz Kosovo, profesionalni vozači kao i strane diplomate akreditovane na Kosovu i njihove porodice.

KoSSev


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button