Vijesti

Izbori mogu pogoršati epidemiološku situaciju

Situacija sa pandemijom koronavirusa na Kosovu se smiruje i sve je manji broj zaraženih, ali postoji bojazan da će sprovođenje izbora, u roku od 40 dana, pogoršati epidemiološku situaciju, piše Gazeta Ekspres.

Predsednik Federacije zdravstvenih sindikata Kosova Bljerim Silja izjavio je da bi izbori mogli da izazovu mnogo problema sa pandemijom i da bi broj zaraženih mogao da se poveća.

“Opterećenje zdravstvenih radnika je veoma veliko, iako broj zaraženih opada, sigurno će doći do povećanja broja zaraženih”, rekao je Silja.

Silja je naglasio da bi o budžetu za narednu godinu trebalo glasati što je pre moguće, jer bi po njemu to pomoglo zdravstvenim radnicima.

“Nismo zaslužili ovakve izbore i oni će nam stvoriti mnogo problema. Nadam se da situacija neće izmaći kontroli, ali ostaje da se vidi. Stoga sam zatražio da budžet bude odobren što je pre moguće za zdravstvene radnike koji će raditi svoj posao”, dodao je Silja.

Potpredsednik Lekarske komore Naser Đonbaljaj rekao da će, čak i ako situacija izmakne kontroli, lekari obavljati svoju dužnost.

“Situacija sa pandemijom je i dalje ista, trenutno je smanjen broj zaraženih, ali imamo preko 120 zaraženih lekara. Međutim, zdravstveni radnici su spremni, posao će obaviti svim kapacitetima koje imaju”, dodao je Đonbaljaj.

Očekuje se da će situacija sa pandemijom biti izazovna i za Centralnu izbornu komisiju.

Portparol CIK Valjmir Eljezi rekao je za Gazeta Ekspres da će organizacija izbora biti izazov.

“Pored tehničkih priprema za organizovanje ovih izbora, CIK se mora baviti i sprovođenjem mera ili preporuka zdravstvenih ustanova u vezi sa zaštitom zdravlja građana tokom izbornog procesa”, izjavio je Eljezi.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button