Vijesti

Hoti: Ne raspuštati skupštinu prije usvajanja budžeta

Skupštinu ne treba raspustiti prije nego ona usvoji prijedlog zakona za narednu godinu, prva je poruka premijera Avdullaha Hotija nakon odluke Ustavnog suda koja ga je juče, zajedno sa njegovom vladom, proglasila nelegalnim.

I ova poruka Hotija, zapravo je zahtjev poslovne zajednice, tvrdi on, sa kojom je danas imao sastanak.

“Složili smo se da je budžet preduslov za stvaranje novog paketa i sprovođenje mjera za ekonomski oporavak, odnosno podršku preduzećima pogođenim pandemijom Covid-19“, stoji u Hotijevoj objavi.

Kosovo fiskalnu godinu počinje svakog marta zbog čega bi, u slučaju da budžet ne bude usvojen do tada, Kosovo već u aprilu zapalo u blokadu javnih finansija.

Međutim, ona koja odlučuje o datumu raspisivanja izbora, pa samim tim i raspuštanju kosovske skupštine, sada je v.d. predsednice, Vjosa Osmani. Ona od 13 časova danas sprovodi individualne konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora. Uprkos pozivima lidera stranaka, na sastanak sa Osmani došao je samo Albin Kurti, dok će LDK, PDK i AAK na sastanak poslati samo svoje predsednike, ne i lidere.

Ustavni sud Kosova odlučio je juče po zahtjevu LVV da je glas poslanika iz aškalijske zajednice, Etema Arifija koji je glasao “za” vladu Avdullaha Hotija bio nelegalan, jer je Arifi bio osuđen. Time je umjesto minimalnih 61, vlada Avdullaha Hotija izglasana sa 60 glasova, što nije u skladu sa ustavom.

KoSSev / Info-KS.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button