Vijesti

Cakolli: Vanredni izbori 24. januara

Vanredni izbori na Kosovu mogli bi biti održani već 24. januara 2021. godine, smatra Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova, prenosi Reporteri.

“Ako vršilac dužnosti predsednika večeras ili sutra objavi uredbu o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, najverovatnije ti izbori će biti održani 24. januara naredne godine“, rekao je Cakoli.

Predsedništvo je sinoć, nakon odluke Ustavnog suda, saopštilo da će vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani danas pozvati stranke na konsultacije o datumu izbora.

Ustavni sud je sinoć presudio u korist zahteva Pokreta Samoopredeljenje u vezi sa validnošću glasa poslanika Ethema Arifija prilikom izbora Hotijeve vlade, zbog čega će na Kosovu biti održani vanredni izbori, prenosi Reporteri.

Glas poslanika Arifija bio je presudan za izbor vlade Avdulah Hotija 3. juna ove godine.

Ustavni sud je utvrdio da je, shodno Ustavu Kosova i Zakonu o opštim izborima, osoba koja je pravosnažnom presudom osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika niti dobiti mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je takođe utvrdio da Vlada Kosova koja je izabrana 3. juna ove godine, nije dobila većinu glasova poslanika u Skupštini Kosova.

Prema Ustavu izbor vlade i predsednika Kosova moraju biti održani najkasnije 40 dana od njihovog raspisivanja.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button