Vijesti

Više od polovine građana Kosova ne želi da primi antikovid vakcinu

Prema istraživanju Radija Slobodna Evropa, oko 56 odsto građana Kosova ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa, oko 37 procenata ispitanih je reklo da će se vakcinisati, dok sedam odsto još nije donelo odluku, prenosi Reporteri.

Prema rečima Ili Avdijaj iz Udruženja psihoterapeuta Kosova, na takav ishod istraživanja veliki uticaj su imale “teorije zavere“ i lažne vesti.

“Mi smo populacija koja je vrlo ograničena u pogledu rada ili delovanja, tako da je vrlo velika mogućnost da se ljudi bave stvarima koje mogu povećati paniku“, kaže Avdijaj.

Doktor Drita Pekani rekla je da treba ostaviti po strani teorije zavere, jer bi trebalo primiti vakcinu kako bi se imunizovalo stanovništvo.

“Ako se obezbede one vakcine koje su obećane za Kosovo, stanovništvo bi definitivno trebalo da bude imunizovano. Svaka vakcina može imati alergijsku reakciju, ali su takve situacije retke. I druge vakcine imaju reakcije ili neželjene efekte, ali moramo ukloniti te teorije zavere“, izjavila je Pekani.

Slične ankete koje su rađene ovih dana pokazale su da su se i građani drugih zemalja Zapadnog Balkana izjasnili da nisu radi da prime antikovid vakcinu.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button