Vijesti

Velike gužve na graničnim prijelazima na Balkanu uprkos pandemiji

Stanovnici balkanskih država koji iz zemalja zapadne Evrope idu kući za praznike izazvali su u subotu ogromne saobraćajne gužve na graničnim prelazima, uprkos merama za suzbijanje širenja koronavirusa kojima se pokušava obeshrabriti putovanje tokom božićnjih i novogodišnjih praznika, prenosi AP.

Na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske, kao i Mađarske i Srbije, su ogromne kolone automobila, a hiljade ljudi su u petak i u subotu čekale da pređu granicu.

Mnogi državljani zemalja kao što su Turska, Srbija, Makedonija, Kosovo i Bosna žive i rade u zapadnoj Evropi i obično automobilima putuju kući za praznike, i tokom zime i leta. Neke članice Evropske unije, u kojima radi veliki broj migranata, uvele su obavezne testove na koronavirus i karantin, da bi obeshrabrile ljude da tokom praznika putuju u zemlje sa visokom stopom zaraženih. U zemljama širom Balkana dnevno se beleže hiljade novozaraženih, a bolnice širom tog regiona su pune. Posete rođaka iz inostranstva obično dovode do većeg kontakta i porodičnih okupljanja što potencijalno može da ubrza širenje koronavirusa.

Osim prazničnog saobraćaja, trenutne gužve na graničnim prelazima su po svemu sudeći izazvane i odlukom Srbije da od ponedeljka uvede obavezni negativni test na koronavirus za strance koji dolaze u zemlju. Srpski državljani bez negativnog testa moraće da budu u samoizolaciji 10 dana po povratku. Hrvatska državna televizija prenela je u subotu da su neki građani, koji se vraćaju kući za praznike, morali da prenoće u automobilima.

Jedan čovek, koji je putovao iz Nemačke u Srbiju, rekao je portalu Indeks da mu je trebalo 15 sati da pređe 15 kilometara.

Hrvatska takođe traži negativni test za svoje državljane koji dolaze iz inostranstva, što usporava kontrolu na graničnim prelazima. HRT prenosi da su kolone automobila na granici Hrvatske sa Bosnom i Srbijom. U međuvremenu, RTS izveštava da su putnici čekali najmanje četiri sata da bi ušli u Mađarsku, a da je u Srbiju u protekla 24 sata ušlo oko 16.000 ljudi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button