Svijet

TURSKA: Eksplodirao respirator u bolnici, poginulo osam pacijenata

U požaru koji je izbio usljed eksplozije respiratora na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u turskom gradu Gaziantepu, smrtno je stradalo osam pacijenata, javlja Anadolija.

U saopćenju Univerzitetske bolnice SANKO navodi se kako je u jutarnjim satima došlo do požara na odjelu za intenzivnu njegu.

Zahvaljujući brzoj reakciji medicinskog osoblja i vatrogasnih ekipa, požar je za kratko vrijeme stavljen pod kontrolu. Ipak, sedam pacijenata je smrtno stradalo u jedinici za intenzivnu njegu, a jedan tokom transporta.

Ostali pacijenti s tog odjela prevezni su u druge bolnice, a istraga je u toku.

U saopćenju ureda guvernera u Gaziantepu navodi se kako je do požara došlo u 4.45 sati po lokalnom vremenu nakon što je eksplodirao respirator te da je stradalo osam osoba.

– U druge bolnice je prevezeno 11 pacijenata. Povrijeđenih usljed požara nije bilo. Nadležne ekipe su na terenu i provode istragu – navodi se u saopćenju.

S druge strane, saopćeno je i kako je jedna od žrtava Ali Safet Kanpolat (Saffet), član gradskog vijeća u Nizipu ispred Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Kanpolat je ranije bio čelnik zajednice Sekili, u tom distriktu.

I medicinski radnici uposleni u bolnici bili su vidno pogođeni zbog onoga što se dogodilo. Dio njih nije mogao zadržati suze dok su napuštali bolnice. Tješile su ih druge kolege.

Na terenu su i ekipe za pružanje psihološke podrške.

Tri ulaza i izlaza u bolnicu su zatvorena, a poduzete su visoke mjere sigurnosti oko zgrade.

AA


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Povezani Članci

Back to top button