Svijet

Otkazani uslovi za radne vize u Njemačkoj ambasadi zbog novog propisa

Od 1. januara 2021. u Njemačkoj na snagu stupa sljedeći dio Uredbe o zapošljavanju zapadnog Balkana.

IndeksOnline je saznao da su kosovski stanovnici koji su imali zakazanu radnu vizu u Njemačkoj ambasadi u Prištini izgubili i da će od 1. januara 2021. biti nova uredba za one koji imaju interes da rade u ovoj zemlji.

Oni koji čekaju da im se izdaju radne vize sada dobivaju e-poštu – obavijest od Njemačke ambasade na Email-u da je njihov sastanak otkazan iz nekoliko razloga.

Postojeći unosi na trenutnoj listi čekanja za datume prijave vrijedili su do 31.12.2020 samo za prijave prema staroj Uredbi i više se ne mogu razmatrati. Možete se registrirati za datum prijave prema novoj uredbi na novoj listi datuma prijave čim to postane dostupno, prenosi IndeksOnline.

Zbog brojnih rokova, a nedavno kao posljedica COVID-19, prijave predane u 2017.-2018. I 2019. godini ostale su nerevidirane.

Kroz novu uredbu, savezna vlada stvorila je privilegiran pristup njemačkom tržištu rada nakon 2020. godine za građane iz šest zemalja zapadnog Balkana.

Ovo i dalje vrijedi za bilo koju vrstu posla – bez obzira na priznatu kvalifikaciju. Uvjet za izdavanje vize ostaje odobrenje Savezne agencije za zapošljavanje.

U odnosu na prethodnu uredbu, postoji novi element koji slijedi: U roku od kalendarske godine Savezni zavod za zapošljavanje može izdati najviše 25.000 odobrenja za šest zemalja. Ovaj broj donekle odgovara broju viza ove kategorije izdatih za 2019. godinu. Ova regulacija vrijedi do kraja 2023. godine.

Prijave se mogu podnijeti samo odgovornom njemačkom predstavništvu u jednoj od šest spomenutih zemalja, a ne direktno Njemačkoj. To znači da samo oni državljani koji imaju prebivalište u nekoj od ovih zemalja imaju pravo da se prijave.

Dolazna putovanja u svrhu zaposlenja prema 26 poglavlju 2 Pravilnika o zapošljavanju bit će moguća tek nakon ukidanja ograničenja putovanja uvjetovanih pandemijom širom EU. Nova lista datuma prijave bit će dostupna tek nakon uklanjanja dolaznih ograničenja putovanja zbog COVID-a.

Datum – vrijeme prijave, molbe za izdavanje viza i izdavanje viza tada će se poduzeti na osnovu ove nove liste. Jednom kada dolazna putovanja budu ponovo moguća i nova lista datuma prijave bude na mreži, dobićete relevantne informacije od njemačke ambasade.

U budućnosti će se datumi zahtjeva za vizu prema 26 poglavlju 2 Pravilnika o zapošljavanju davati odvojeno za svaki mjesec. Ako podnosite zahtjev za vizu, svoju prijavu za datum podnošenja zahtjeva morate registrirati na popisu na web stranici ambasade, koji će se objavljivati ​​svakog mjeseca od nule. Kakva će biti detaljna procedura, to tek treba razjasniti s vremenom.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button