Vijesti

Koronavirusom trenutno zaražena 11.551 osoba, nove mjere najavljene za kraj godine

Nacionalni institut za javno zdravlje objavio je da je ukupan broj pozitivnih slučajeva na Kosovu 46.909 od 164.548 osoba za koje se sumnjalo da su zaražene virusom, prenosi Reporteri.

Od početka pandemije na Kosovu je od ove zarazne bolesti preminulo 1.203 osobe.

Iz Instituta navode da je ukupan broj oporavljenih do danas 34.155, dok je broj aktivnih slučajeva 11.551.

Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da su mjere preduzete prema kategorizaciji opština dale efekat i prema njegovim riječima potrebno je nastaviti sa tim mjerama, uz upozorenje da će nove mjere biti preduzeti do kraja godine.

To je rekao nakon virtuelnog sastanka sa gradonačelnicima, gdje je procjenjena epidemiološka situacija.

“Na virtuelnom sastanku sa gradonačelnicima napravili smo procjenu epidemiološke situacije na Kosovu i koordinaciju kako dalje u ove posljednje dvije nedjelje u godini. Iako smo vidjeli da su mjere preduzete u skladu sa kategorizacijama imale efekta, više je nego potrebno nastaviti sa tim mjerama“, naveo je Zemaj.

Najavio je da će nove mjere biti preduzete do kraja godine.

“Imamo zakonsku obavezu, obavezu prema građanima, svako u svojoj odgovornosti, na prvom mjestu da imamo prioritet nad prioritetima zaštita javnog zdravlja, zaštita zdravlja građana. Zajedno sa gradonačelnicima i premijerom Hotijem, sa NIZJZ, bićemo u stalnom kontaktu i u punoj koordinaciji prije donošenja odluke u vezi sa antikovid mjerama za kraj godine“, rekao je on.

Potpredsjednik vlade Besnik Tahiri izneo je detalje sa sastanka sa gradonačelnicima i ministrom zdravlja Armendom Zemajem, i na Facebooku napisao da su se „na sastanku složili da u ovoj fazi nije neophodno potpuno zatvaranje”.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button