Svijet

Biden: Ova godišnjica Dejtonskog sporazuma je prilika da se razmisli o izgradnji potpuno funkcionalne BiH

Novoizabrani predsjednik Joe Biden poslao je poruku povodom 25. godišnjice Daytonskog sporazuma:

„Danas se pridružujem međunarodnoj zajednici i narodu Bosne i Hercegovine u obilježavanju 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, koji je okončao najgori sukob na evropskom kontinentu od Drugog svjetskog rata.

Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, iako žalimo za gubitkom otprilike 100.000 života i raseljavanjem još miliona. Daytonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i potvrdio njen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

Ipak, četvrt vijeka kasnije, jasno je da rad na promociji pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nedovršen. Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje nacionalni interes i bogaćenje nekolicine se stavlja ispred reformi u korist mnogih. Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo obave teški, ali neophodni koraci za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane.

Kao predsjednik, radujem se suradnji s međunarodnom zajednicom i narodom Bosne i Hercegovine kako bih konačno ostvario obećanje sadržano u Daytonskom sporazumu – prosperitetna, pravedna i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu cjelovite Evrope, slobodna, i u miru.”

Kolumna američkog ambasadora i šefa Delegacije EU

U kolumni objavljenoj u ponedjeljak 14. decembra na dan potpisivanja Deytonskog mirovnog sporazuma u Parizu, šef Delegacije EU u BiH i Ambasador SAD-a u BiH naglasili da u narednoj fazi, građani BiH mogu računati na ‘praktičnu i političku podršku’ Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Odlučni smo nastaviti pružati pomoć strateškoj tranziciji od postkonfliktnog oporavka ka stabilnom razvoju normalne demokratije”, navedeno je u zajedničkoj kolumni šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) Johanna Sattlera i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erica Nelsona povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

VoaNews


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button