Svijet

Baka iz Britanije se osjeća odlično nakon primljene vakcine

Margaret Keenan, 90-godišnja Britanka, prva osoba u svijetu koja je primila odobrenu vakcinu protiv covida-19 kao obična građanka, a ne sudionica kliničkih ispitivanja, u srijedu je nakon što je otpuštena iz bolnice rekla da se osjeća odlično.

Fotografije Keenan obišle su svijet nakon što je u utorak vakcinisana u svojoj lokalnoj bolnici u Coventryju, u središnjoj Engleskoj, uoči 91. rođendana.

Nakon izlaska iz bolnice, s plavom majicom s pingvinom na snijegu i natpisom Sretan Božić, izjavila je da je vakcinisanje protiv covida-19 bio važan dan za nju osobno i ostatak svijeta te je pozvala ljude da se predbilježe za program vakcinisanja.

– Za mene je ovo kao neki kovitlac i još uvijek mi nije sve sjelo. Osjećam se odlično i sretna sam što ću se vratiti kući i provesti vrijeme s mojom porodicom- rekla je baka Margaret.

Velika Britanija počela je u utorak vakcinisati svoje stanovništvo protiv covida-19 s vakcinom koje su razvili Pfizer i BioNTech. Prva je zapadna zemlja koja je počela vakcinisti stanovništvo, što je pozdravljeno kao odlučujuća prekretnica u savladavanju koronavirusa.

Masovno vakcinisnje budi nadu u zaokret u borbi protiv pandemije koja je uzrokovala smrt više od 1,5 miliona ljudi i slom privrede.

Avaz.ba


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button