Vijesti

PRVA VAKCINA U VELIKOJ BRITANIJI: Baka prva primila Pfizerovu vakcinu

Devedesetogodišnja baka prva primila vakcinu protiv Kovida-19 u Velikoj Britaniji

Devedesetogodišnja žena postala je prvi čovek kojem je data vakcina protiv korona virusa proizvođača Fajzer/BioNtek kao deo programa masovne vakcinacije širom Velike Britanije.

Margaret Kinan, koja sledeće nedelje puni 91. godinu, rekla je da je dobila „najlepši, preuranjeni rođendanski poklon”.

Injekcija joj je data rano jutros i prva je od 800.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek koja će se davati u narednim nedeljama.

Do kraja meseca očekuje se još do četiri miliona doza.

U Velikoj Britaniji vakcinisaće starije od 80 godina i zdravstveno osoblje – program ima za cilj zaštitu najugroženijih i povratak života u normalu.

„Osećam se privilegovano što sam prva osoba vakcinisana protiv Kovida-19″, rekla je Margaret Kinan.

Dodala je da joj je ovaj poklon, koji je dobila uoči rođendana, najlepši koji je mogla da poželi.

„To znači da konačno mogu da se radujem druženju sa porodicom i prijateljima u novoj godini, jer sam veći deo ove godine bila sama”.

Uz zahvalnost medicinskom osoblju na velikoj brizi i nezi, poručila je:

„Moj savet svima kojima su ponudili vakcinu je da je prihvate – ako sam ja mogla da je primim u 90. godini, možete i vi”.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je za jutarnji program BBC-ja da je „pred nama dugačak put, ali da vakcina pokazuje izlaz”.

Rekao je da je jutros imao „pomešane emocije”, navodeći da je bio „uzbuđen i oduševljen” kada je video kako Margaret prima vakcinu, ali je naglasio i odlučnost da „kao zemlja moramo da se držimo zajedno”.

„Ovaj virus je smrtonosan. Moramo se držati mera”, rekao je.

Drugi po redu za vakcinu bio je 81-godišnji Vilijam Šekspir iz Vorikšira.

Velika Britanija je prva država na svetu koja je počela da koristi vakcinu Fajzera i Bionteka nakon što su regulatori odobrili njenu upotrebu prošle nedelje.

Vakcinacija nije obavezna.

Vlada je obezbedila oko 800.000 doza vakcine koja će biti davana u narednim nedeljama.

Ukupno je naručeno 40 miliona – dovoljno za 20 miliona ljudi, jer su potrebna dva kruga vakcinacije.

Međutim, očekuje se da će većina doza biti dostupna tek sledeće godine, iako su vladini izvori rekli da bi još četiri miliona doza trebalo da stigne u zemlju do kraja godine.

Henkok je rekao da očekuje da će biti potrebno „nekoliko nedelja” da bi se vakcinisala prva grupa zdravstvenih radnika i ljudi stariji od 80 godina.

Dodao je da se „veoma nada” da će britanski regulatori „u narednih nekoliko nedelja” odobriti u drugu vakcinu, koju su razvili Univerzitet u Okfordu i farmaceutska kompanija AstraZeneka.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button