Vijesti

Ministarstvo kulture zabranilo službenicima političke stavove na društvenim mrežama

Zvaničnici Ministarstva kulture, omladine i sporta, predvođeni ministarkom Vljorom Dumoši, od danas moraju da budu pažljivi prilikom objave sadržaja na društvenim mrežama, jer, u suprotnom mogu da završe pred disciplinskom komisijom, prenosi Reporteri.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Prema novoj internoj uredbi, službenici tog ministarstva ne mogu da objavljuju politička mišljenja na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i Tviter.

“U cilju održavanja nivoa nepristrasnosti državnih službenika, a pre svega održavanja i poštovanja državne službe i misije ove službe, u cilju održavanja integriteta državnog službenika i ponašanja u skladu sa pravilima ove službe, molim za posebnu pažnju, posebno tokom objava na društvenim mrežama i izbegavanja radnji koje će se smatrati kršenjem državne službe”, navodi se u odluci.

Iako se ova odluka smatra kršenjem slobode izražavanja, iz Ministarstva kulture, omladine i sporta kažu da je to praksa preuzeta iz evropskih zemalja.

“Ovom prilikom želim da vas uverim da ova inicijativa ni u kom slučaju nema za cilj da utiče na nezavisna mišljenja bilo koga, ali je neophodna da bi se državna služba održavala kao nezavisna i nepristrasna u potpunom skladu sa svojom misijom”, navodi se dalje u istoj odluci.

Međutim, sa tim se ne slažu zvaničnici tog ministarstva, koji kažu da je ovo kršenje prava na slobodu izražavanja.

“Ovo je kršenje slobode izražavanja. Nigde ne postoji pravni osnov. Odnosno, trebalo bi da nas privedu disciplinskoj komisiji ako u 12 sati noću iznosimo uvrede na račun DSK, čak i ako nismo na poslu”, rekao je neimenovani zvaničnik tog ministarstva za Reporteri.

Nova norma internog funkcionisanja poslata je svim zvaničnicima i ministarki Dumoši, a nosi potpis zamenika sekretara Ibera Aljaja.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button