Vijesti

Evo kada se može povući novac iz Trusta

Da bi se odgovorilo na pitanje građana kada novac može biti povučen iz Trusta, Gazeta Express je kontaktirala portparola ove institucije Jetona Demija.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Tokom razgovora, Demi je rekao da podizanje novca zavisi od nekoliko faktora i da ne može da da neki određeni vremenski raspored.

„Vrijeme povlačenja zavisi od nekoliko faktora: bankarskih procedura, protoka ili broja zahtjeva i drugih tehničkih detalja. Stoga ne možemo da damo tačan rok koliko će trajati povlačenje“, rekao je Demi za Express.

U međuvremenu, u Odboru za budžet i transfere danas je usvojen Nacrt zakona o ekonomskom oporavku.

Nacrt zakona je usvojen sa uslovima koje je postavila PDK.

„Paket za preduzeća treba da bude 200 miliona eura; Naplata za radnike koji su ostali bez posla sa po 300 eura; ukidanje PDV-a za sirovinu i nadoknada sredstava za Trust od 10% za one koji imaju do 10 hiljada eura“, uslovi su koje je predložio PDK.

Inače, 12. oktobra, nakon šest neuspjeha, Skupština Kosova sa 64 glasa za, nijednim protiv i bez uzdržanih, glasala je u prvom čitanju ovog Nacrta zakona.

Ovim Nacrtom zakona predviđena je primjena Paketa ekonomskog oporavka u iznosu od 365 miliona eura.

Čim zakon stupi na snagu, Trust će objaviti web stranicu na kojoj može aplicirati za 10%, a mi ćemo pružiti detalje za prijavu.

Ovdje ponavljamo da svi zainteresirani doprinosioci penzione štednje trebaju imati na umu da:

1) Prijava za povlačenje 10% podnijet će se samo putem Interneta (to će biti posebna web stranica koju ćemo objaviti čim zakon stupi na snagu), a ne fizički u uredu Trusta.

2) Zahtjev za povlačenje može podnijeti bilo koji doprinosioc koji ima sredstva u Trustu.

3) Prijava se može podneti samo sa aktivnim ličnim bankovnim računima na Kosovu (ne i sa bankovnim računima članova porodice ili bilo koga drugog).

4) Prijava sa bankovnim računom van Kosova ne može se izvršiti.

5) Prijava sa poslovnim bankovnim računom ne može se izvršiti.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button