Vijesti

Opasan trend kod naše omladine

Postoji jedan jako opasan trend za zdravlje omladine na koji niko ne upozorava. Nisam ni bio svjestan za ovaj problem dok nisam u društvu primjetio da se masivno naručuje taj proizvod i dok mi se par osoba nije obratilo za pomoć zbog nuspojava. Stvar daleko opasnija od recimo nargile na koju često upozoravamo: energetska pića.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Ljudi, energetska pića su smrtonosna. I ne govorim hipotetički niti metaforički. Kad kažem smrtonosna, mislim bukvalno smrtonosna. Prije nekih 8 mjeseci je izgubljena bitka za život momka od 21 godinu koji je preselio usljed predoziranja energetskim pićima. Momak je popio 12 energy pića i to mu je sastavilo tlakove. Potpuno fizicki zdrav, smrt nastupila u par minuta, ništa se nije moglo učiniti.

Energetska pića izazivaju nepravilan rad srca, povećavaju krvni pritisak, nova istraživanja pokazuju da ostećuju čak i krvne sudove, izazivaju nepravilan ciklus spavanja, prave oštećenja na mozgu i još čitavu plejadu nuspojava i oštećenja. U najboljem slučaju, nakon godinu konstantnog konzumiranja, završite sa oštećenjem mozga i nepravilnim radom srca.

Žestoko utječu na pravilan ciklus sna. Javila mi se osoba koja nije mogla nikako normalno zaspati niti se probuditi. Bukvalno imala prekid između jave i sna, kao da neko “ugasi svjetlo”. Nije mogla ujutro ustajati, izgubila posao zbog toga. Kroz par rečenica mi kaže da konzumira čak do 5 energi pića dnevno! To je dovoljna doza sama po sebi da vas ubije, kamoli kontinuirano konzumiranje iste količine. Čim je prestala piti energy pića, svi simptomi prestali.

Dolazite u fazu gdje vam se tijelo bukvalno ugasi jer ne može više izdržati, a zbog energy pića ne osjećate umor da bi mogli normalno zaspati. Još na to dodate kahve i u sebe unesete dovoljno kofeina da onesposobi odraslog slona, a ne čovjeka.

Maksimalna dozvoljena doza energy pića je 1 piće MJESEČNO!

10-12 energy pića u toku dana vam gotovo garantuju smrt. Ne igrajte se sa vašim životima, Allah vas poživio. Život je dar, čuvajte ga. Bićemo pitani i za naša tijela! “…i sami sebe ne ubijajte…” (Kur’an, 4:29)

FB STRANICA: EMIR POLJAREVIĆ – N-UM


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button