Vijesti

Zemaj: Skup u Podujevu je predstavljao rizik po javno zdravlje

Ministar Zemaj oštro je kritikovao okupljanje građana u Podujevu, koji nisu ispoštovali mjere vlade na snazi za suzbijanje pandemije o zabrani okupljanja, rekavši da je skup bio rizičan po javno zdravlje, prenosi Reporteri.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Uprkos situaciji sa pandemijom, odlučeno je da se izbori održe po nekim pravilima.

Novim merama vlade zabranjeno je i okupljanje ljudi.

Međutim mere na snazi nisu sprečile pristalice Pokreta Samoopredeljenje, da se u nedelju veče nakon zatvaranja biračkih mesta okupe kod sedišta te stranke.

Oni su odlučili da rezultate izbora sačekaju u blizini stranke. Broj pridošlih se povećavao, mnogi od njih nisu nosili maske ni poštovali distancu, a skup je trajao nekoliko sati.

Mali broj pripadnika policije je održavao red, a njihovo prisustvo je ignorisano.

Posle izbornih rezultata, pojavio se i novi gradonačelnik Podujeva Špejtim BulIći.

Okupljenim simpatizerima se obratio i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, što je privuklo veći broj građana, koji nisu poštovali distancu.

Po završetku obraćanja Kurti je zatražio da se građani raziđu.

Ministar zdravlja Armend Zemaj kritikovao je okupljanje u Podujevu.

„Te slike bile su izazovne za policiju i inspektorat, bile su nemoralne i neetične, ovo je predstavljalo rizik po javno zdravlje“, rekao je Zemaj.

Iz Samoopredeljenja su rekli da nisu pozvali građane već da su se spontano okupili.

„Pokret Samoopredeljenje je politički subjekt, a ne institucija odgovorna za održavanje javnog reda i mira. Za to vreme u Podujevu je boravio i ministar unutrašnjih poslova. Trebali biste odgovoriti Ministarstvu unutrašnjih poslova i njegovom ministru zbog toga što nisu održavali red i sprovodili vladine odluke. U tim slučajevima su oni zaduženi. Nismo pozivali na okupljanje, naprotiv, pozivali smo ih da se raziđu“, naveli su iz Samoopredeljenja.

Takva situacija bila je i u sedištu Demokratskog saveza Kosova.

Kandidat za gradonačelnika te stranke, Nedžmi Rudari, za ovaj skup optužio je medije, jer je prema njegovim rečima, kada su građani videli medije, tamo došli da izraze svoje stavove.

Kancelarija za informisanje kosovske policije obavestila je da je oko 400 policajaca angažovano na određenim zadacima za sprovođenje izbornog procesa u opštini Podujevu.

Oni su najavili da je u regionu Prištine, uključujući Podujevo, izrečeno 300 administrativnih kazni.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button