Vijesti

Novi kineski stealth bombarder moći će nuklearnim naoružanjem napasti i Havaje

Kina bi razvojem svojeg novog stealth bombardera H-20 mogla dobiti istinski interkontinentalni doseg, navodi se u izvješću vodeće britanske “think tank” grupe.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Kineski

bombarder H-20 još je uvijek u fazi razvoja, no u Pentagonu vjeruju da će jednom kad projekt bude dovršen njegova primarna zadaća biti ciljanje američkih prekomorskih područja poput Guama, dok drugi vojni analitičari smatraju da će tom bombarderu i Havaji biti unutar dosega.

Britanski institut za istraživanja obrane i sigurnosti Royal United Services napravio je izvješće s pregledom načina na koji Rusija i Kina razvijaju svoja ratna zrakoplovstva, uključujući i zrakoplove iduće generacije te najnovija oružja.

Naoružan nuklearnim i konvencionalnim raketama, H-20 mogao bi predstavljati veliki odmak od prethodne doktrine i prakse razvoja opreme kineskog ratnog zrakoplovstva, stoji u tom izvješću.

Dodaje se da je kineska vojska trenutačno posložena kao regionalna sila koja može probiti prvi otočni lanac, odnosno seriju arhipelaga u Tihom oceanu, koja seže od Kurilskih otoka preko Japana pa sve do Filipina.

Za usporedbu, H-20 bi Kinezima doista dao sposobnost projiciranja moći na istinski interkontinentalnoj razini, naglašava se u izvješću britanskog “think tanka”.

Kineska vojska najavila je plan za razvoj bombardera H-20 još 2016. godine, a taj bi podzvučni bombarder mogao ući u službu u narednih pet godina. Kineski mediji pišu da će moći nositi ubojit teret do 45 tona, uključujući i nuklearno naoružanje te četiri stealth ili hipersonične krstareće rakete.

dnevnik.hr / info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button