Vijesti

Statue Skenderbega i Jasharija u Prizrenu naišle na oštre kritike javnosti zbog loše izrade

Dizajn statua Skenderbega i Adema Jašarija koji su juče svečano otkrivene u Prizrenu, izazvale su burnu polemiku na društvenim mrežama, prenosi Koha.

Tekst se nastavlja ispod reklame

“Naša kolektivna glupost u predstavljanju naše istorije kroz javnu umetnost. Ovo mora prestati, kako za one koji su u ime umetnosti degradirali naše javne prostore, tako i za one koji u ime slave narede da zatvore oči pred ovakvim ‘delima’ koja nas sve vređaju, a najviše od svega ove ličnosti. Slava bezumlju“, napisala je Eljiza Hodža iz DPK.

I zamenik ministra unutrašnjih poslova, Zafir Beriša, kritikovao je statue Gjergja Kastriota Skenderbega i komandanta OVK Adema Jašarija, koji su juče postavljeni u Prizrenu.

Beriša je rekao da ti kipovi nemaju umetničku vrednost.

Bljerta Deliu iz DPK takođe je oštro reagovala.

“Brojke koje identifikuju određene istorijske periode trebale bi biti urezane sa istom ozbiljnošću tretmana istorije. Preobražaj ovih figura u suštini iskrivljuje samu istoriju“, napisala je Deljiu.

Reagovali su i koordinator za sajber bezbednost Zafir Beriša, a takođe i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Ahmeti je upozorio da ako kip fudbalske legende Fadilja Vokrija u Prištini bude isti kao i predstavljeni model, njegovo postavljanje neće biti dozvoljeno.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button