Vijesti

Kina prijedlaže uvođenje sistema QR kodova za praćenje zdravlja putnika na svjetskom nivou

Kineski predsjednik Si Đinping je pozvao na uvođenje „globalnog mehanizma” koji bi koristio QR kodove kako bi se otvorila međunarodna putovanja.

Tekst se nastavlja ispod reklame

„Moramo da uskladimo politike i standarde i da uspostavimo ‘brze trake’ kako bismo olakšali uređen protok ljudi”, rekao je on.

Kodovi će se koristiti za utvrđivanje zdravstvenog stanja putnika.

Ali zagovornici ljudskih prava iz organizacije Hjuman Rajts Voč upozoravaju da bi se kodovi mogli koristiti za „šire političko nadgledanje i isključivanje”.

Si Đinping je izneo ove komentare na samitu G20, onlajn sastanku šefova 20 država sa najrazvijenijim privredama na svetu, čiji je domaćin bila Saudijska Arabija tokom prethodnog vikenda.

Rekao je da se kodovi mogu koristiti za priznavanje „zdravstvenih uverenja zasnovanih na rezultatima testova nukleinske kiseline”, prema transkriptu koji je objavila kineska državna novinska agencija Sinhua.

„Nadamo se da će se više zemalja pridružiti ovom mehanizmu,” dodao je on.

Predsednik Kine je takođe je pozvao na ponovno otvaranje svetske privrede, uključujući obnavljanje „globalnih i industrijskih lanaca snabdevanja” i „liberalizaciju trgovine ključnim medicinskim materijalima”.

Ponovno otvaranje međunarodnih linija ostaje izazov za većinu zemalja, jer nagli porast broja zaraženih Kovidom-19 otežava vlastima ukidanje ograničenja putovanja.

Na primer, uspostavljanje koridora između Singapura i Hong Konga odloženo je malo pre nego što je trebalo da počne sa radom ovog vikenda zbog naglog skoka broja zaraženih u Hong Kongu.

„Trojanski konj”

Izvršni direktor organizacije Hjuman Rajts VočKenet Rot je na Tviteru izrazio zabrinutost zbog predloga Đinpinga.

„Početno usmerenje na zdravlje lako bi moglo da postane trojanski konj za šire političko nadgledanje i isključivanje”, rekao je on.

QR kodovi su u širokoj upotrebi u Kini od februara kako bi se suzbilo širenje Kovida-19.

Automatski generisani QR kodovi dodeljeni su stanovnicima kao pokazatelji njihovog zdravstvenog stanja.

Zeleni kod omogućava osobi da slobodno putuje, dok narandžasti ili crveni kod označava da ta osoba treba da bude u karantinu do dve nedelje.

Grad Hangdžou saopštio je da planira da napravi trajnu verziju aplikacije zasnovane na QR kodu, koja će se koristiti za dodeljivanje ličnih rezultata stanovnicima na osnovu njihove istorije bolesti, zdravstvenih pregleda i životnih navika.

QR kodovi su se u drugim zemljama koristili drugačije.

Na primer, u Singapuru i Australiji se koriste za praćenje kontakata, a stanovnici ih koriste za prijavu pri dolasku i odlasku iz mesta koja posećuju, uključujući tržne centre, restorane i radna mesta.

BBC News


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button