Vijesti

Skupština Kosova za dva mjeseca nije usvojila nijedan zakon

Tokom ove godine Skupština Kosova uspela je da usvoji samo 13 zakona, a tokom jesenjeg zasedanja, koje traje dva meseca, kosovski parlament nije usvojio nijedan zakon, već samo tri međunarodna sporazuma, prenosi Gazeta Ekspres.

Tekst se nastavlja ispod reklame

To je izjavila istraživač Demokratskog instituta Kosova Agnesa Hadžiu, navodeći da je trenutno u skupštinskoj proceduri 27 zakonskih predloga koji čekaju usvajanje.

Prema njenim rečima, došlo je zastoja u radu vlade, a posetoje 103 zakona koje Vlada Kosova još uvek nije uspela da donese i prosledi parlamentu na razmatranje.

„Trenutno je na usvajanju u drugom čitanju sednice nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji zbog nedostatka kvoruma još uvek nije stavljen na glasanje. Iz zakonodavnog dnevnog reda vlade postoje 103 zakona koje još uvek nisu podneta Skupštini na razmatranje“, rekla je Hadžiu.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši, takođe član Odbora za zakonodavstvo i mandate, rekao da ta pozicija nije voljna da sarađuje.

„Oni nisu spremni da sarađuju ili da uzmu u obzir predloge opozicije u ovom slučaju ili poslanika koji imaju različite predloge u vezi sa nacrtima zakona. Zato se sve ovo odražava na skupštini i imamo situaciju da ova vlada ne uspeva da donese ni najjednostavnije zakone”, izjavio je on.

Abraši kaže da ne zna tačan broj, ali da je broj nacrta zakona koji čekaju razmatranje veliki.

Predsednik Odbora za zakonodavstvo Škemb Manaj rekao je da je situacija bolja, i da trenutno postoji pet nacrta zakona koji su od Ministarstva pravde došli do Odbora na razmatranje.

„Doneli smo međunarodni sporazum i odobrila ga je Skupština. Međunarodni sporazum između Republike Kosovo i Italije za osuđena lica. Takođe imamo građanski zakonik Republike Kosovo koji čeka odobrenje. Pregledan je, ali još uvek nema odluke za prvo čitanje na sednici. Situacija u Odboru je dobra i pandemija nije toliko uticala na naš rad. Nacrti zakona su usvojeni bez ikakvih problema,” rekao je on.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button