Vijesti

Rukiqi i Zeka: Mjere potpunog zatvaranja ugroziće finansijsku stabilnost Kosova

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je da će, ukoliko se primjene mjere potpunog zatvaranja, finansijska stabilnost Kosova u pogledu budžeta biti ugrožena.

Tekst se nastavlja ispod reklame

On je u intervjuu za Ekonomia onlajn izjavio da “je eventualno zatvaranje opasno jer smo do sada imali rizik za radna mesta, kao i za zatvaranje preduzeća, dok sada ulazimo u onu fazu ugrožavanja finansijske stabilnosti Kosova u pogledu budžeta i finansija“.

Predsednik Američke privredne komore Kosova Arian Zeka naglasio je da će karantin Prištine uticati na opadanja ekonomske aktivnosti a postoji i rizik da veliki broj kompanija bankrotira.

“Smanjenje privredne aktivnosti dovešće do smanjenja opštih i budžetskih prihoda, daljem smanjenjenju sposobnosti države da se nosi sa pandemijom kako u pogledu zdravstvene zaštite, tako i u smislu podrške preduzećima”, rekao je on.

Zeka je dodao da bi dijaspora mogla igrati važnu ulogu u fazi ekonomskog oporavka. Prema njegovim rečima, ukoliko se primene restriktivne mere, kolaps se može videti narednih dana.

Prema Rukićijevim rečima, dijaspora je igrala važnu ulogu u pogledu finansijske podrške, budući da je važan nosilac ekonomskog razvoja Kosova.

“Dijaspora je igrala važnu ulogu u svakom procesu u zemlji, ne samo u pogledu moralne podrške, već i finansijske podrške, direktne pomoći porodicama ovde kao važnog nosioca ekonomskog razvoja. Do sada je preko milijardu evra razlika u prometu u odnosu na isti period prošle godine. Ako postoje određene radnje, novo ne-zatvaranje, možemo to izbeći”, rekao je on.

Prema podacima Centralne banke Kosova doznake su bile preko pola milijarde evra.

U poređenju sa istim periodom 2019. godine, poslato je 91 milion evra više ili oko 13 odsto više. Doznake za period januar-oktobar 2019. godine iznosile su 705,6 miliona evra.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button