Vijesti

Politički inat i dalje ostavlja građane i preduzeća bez ekonomske podrške

Usvajanje Nacrta zakona o ekonomskom oporavku u drugom čitanju pokazalo se nemogućom misijom vladajuće koalicije i već dva puta nije usvojen, jer opozicione stranke odbijaju da daju svoj glas za zakon koji nazivaju slabim jer ne zadovoljava potrebe građana i preduzeća, prenosi Gazeta ekspres.

Tekst se nastavlja ispod reklame

Političko negodovanje i dalje ostavlja građane i preduzeća bez ekonomske podrške, što im onemogućava da iskoriste povlačenje penzijske štednje od 10 posto. Iako organizacije koje se bave nadzorom nad radom Skupštine Kosova, procenjuju da bi Nacrt zakona usmeren na rešavanje ekonomskih posledica pandemije trebalo da nađe širi politički konsenzus.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Eman Rahmani kaže da Nacrt zakona koji je predložila vladajuća koalicija nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom.

Prema njegovim rečima, najbolji ekonomski oporavak je da zemlja izađe na nove izbore.

„Što se tiče Zakona o ekonomskom oporavku, rekli smo da ovaj zakon nema nikakve veze sa ekonomskim oporavkom i da ova vlada treba da ode, a najbolji ekonomski oporavak je kada ova vlada ode i kada imamo nove izbore”, kaže on.

Zamenik Demokratske partije Kosova Sejdi Hodža kaže da oni ne mogu podržati ovaj Nacrt zakona jer njihovi zahtevi nisu obuhvaćeni.

Kaže da je DPK kao opoziciona stranka podnela svoj ekonomski paket Skupštini i zatražio od vladajuće koalicije da sarađuje u interesu građana, ali kaže da je zahtev ignorisan.

Hodža navodi da su za mogućnost povlačenja 10 odsto spremni da glasaju o izmeni Zakona o fondu penzijske štednje putem koje bi građani mogli da povuku sredstva.

„Nesreća je što se manipuliše u ime 10 odsto koji su uključeni u paket i ako ga ima, glasamo za njega izmenom Zakona, ali ne i manipulacijom u ime ovoga čak ni sa ekonomskim paketom što ne garantuje snažnu podršku preduzećima i građanima Kosova. Kako možemo glasati kada nijedna od naših tačaka nije uključena u fiskalni ekonomski paket, ako je potrebna saradnja sa opozicijom, trebalo bi da saslušate i opoziciju u njenoj verziji kako ona gleda na ekonomski razvoj. Više od 6 meseci tražimo partnerstvo za izgradnju paketa ekonomskog oporavka, ali nažalost vlada nas je ignorisala. Oni nemaju glasove za usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku, niti sarađuju sa opozicijom”, rekao je on.

Uz obrazloženje da je Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u korist građana, poslanik DSK Faton Bislimi poziva opozicione stranke da glasaju.

Kaže da bi ovaj zakon trebalo da bude usvojen jer je to neposredna potreba ljudi i ekonomskog sektora.

„Zakon o ekonomskom oporavku je zaista zakon koji je napravljen za građane Kosova, zakon koji je napravljen za privatni biznis na Kosovu, zakon koji je napravljen za dobro naše države. To nema nikakve veze sa DSK, uostalom, kao ni sa vladajućom koalicijom, to ima veze sa građanskim interesom i normalno, sve dok opozicija ima izvorni interes u interesu građana, mi pozdravljamo amandman koji oni mogu da unesu na ovaj zakon. On mora biti usvojen jer je to neposredna potreba ovog naroda, neposredna je potreba ove zemlje da oseti ruku države i da pandemija sa svim velikim zdravstvenim izazovima koje je stvorila, zdravstvena kriza koju je stvorila, barem ne mi”, rekao je on.

Nacrt zakona čiji je cilj suočavanje sa ekonomskim posledicama pandemije trebalo bi da nađe širi politički konsenzus, smatra Eugen Cakoli iz Kosovskog demokratskog instituta.

On kaže da glavna odgovornost za neuspeh u usvajanju ovog nacrta zakona snosi pozicija, DSK kao najveći parlamentarni entitet u sadašnjoj vladajućoj koaliciji.

„U principu, svi zakoni koji imaju za cilj rešavanje posledica, bilo zdravstvenih ili ekonomskih od pandemije, trebalo bi da nađu širi politički konsenzus, odnosno mimo trenutne parlamentarne većine. Međutim, neprihvatljivo je da se o ovom zakonu odlaže i o njemu se ne glasa deveti put zaredom, uključujući poslednjih sedam puta (prvo čitanje) kada ovaj zakon nije obezbedio potrebne glasove.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button