Vijesti

Zemaj: Nadam se da će protokol za primjenu terapije kovalentnom plazmom biti uskoro odobren

Ministarstvo zdravlja formiralo je pre mesec dana radnu grupu, koja ima za cilj da izradi protokol za upotrebu kovalentne plazme za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom, prenosi Gazeta Ekspres.

Ministar zdravlja Armend Zemaj istakao je da ta radna grupa intenzivno radi kako bi što pre započela lečenje pacijenata prema novoj metodi. Naveo je takođe da je optimista da će protokol za primenu te terapije biti uskoro odobren.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa, poručio je da će građani imati koristi od vakcinacije, koja će sadržati i remdesivir i sezonsku vakcinu protiv gripa.

Kosovski ministar zdravlja je naveo i da je Radna grupa za izradu protokola o upotrebi kovalentne plazme kod pacijenata sa kovid-19, sastavljena od stručnjaka iz relevantnih oblasti, koji posećuju zemlje u regionu i konsultuju se sa stručnjacima iz tih zemalja.

“Radna grupa intenzivno radi. Bilo je poseta regionu, sa radnim profesionalcima koji poštuju klinički vodič, ali i nacionalni protokol za izradu i usvajanje, čak i odobrenje upotrebe plazme za koju se veruje da može pomoći pacijentima koji se leče od koronavirusa, posebno onima koji su hospitalizovani i kojima je ovaj tretman potreban”, istakao je Zemaj.

Poručio je da se nada da će taj vodič biti ubrzo odobren, kako bi ga uporedili na osnovu profesionalne prakse zasnovane na parametrima i naučnom aspektu onoga što Kosovo ima i Klinikom za transfuziju krvi i zarazne bolesti.

Terapija plazmatskim antitelima, kako se navodi, našla je primenu u raznim delovima sveta, mada se ne smatra lakim postupkom. Ova terapija se ne može primeniti na svaku osobu, ali o njoj odlučuju medicinski stručnjaci.

Drugi tretman za kovid pacijente je lek remdesivir. Iako je SZO nedavno izašla sa stavom koji ne preporučuje ovu vrstu lečenja, postoji nekoliko drugih preporuka zasnovanih na naučnoj literaturi za ovaj tretman u zemljama poput Japana, Kine i Indije.

Remdesivir je postao najtraženiji lek na Kosovu i kupuje se po vrlo visokoj ceni. Prema rečima Zemaja, Ministarstvo zdravlja će otkupiti jednu količinu tog leka i isto obezbediti od Evropske unije.

Kosovski ministar zdravlja je dodao da će remdesivir biti doniran besplatno za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom.

“Potpisao sam klinički vodič za omogućavanje upotrebe tri leka koja se sada koriste. Agencija je smanjila i ubrzala postupke za uvoz i uvoz, u fazi smo nabavke određenog dela, koji će biti besplatno doniran za lečenje pacijenata. Verujem da će vrlo brzo biti obezbeđen iz budžeta” ,izjavio je Zemaj.

Uprkos terapijama, države sveta su u trci da obezbede antikovid vakcinu. Zemaj, međutim, garantuje da Kosovo ne zaostaje za drugima i da će građani imati sigurnu vakcinaciju.

“Mi smo deo svih procesa kojima su se evropska zajednica i cela zemaljska kugla posvetili u pružanju ove vakcine. Građani će imati vakcinu kad god bude ona bude bila u upotrebi u skladu sa distribucijom” , nastavio je Zemaj.

Povodom sezonske vakcine, Zemaj je rekao da je već obezbeđeno 170.000 vakcina, dok se radi na još 50.000.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button