Region

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila stanje krize u cijeloj zemlji

Vlada Republike Sjeverne Makedonije na današnjem 23. zasjedanju usvojila je Odluku o proglašenju stanja krize na cijeloj teritoriji te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Tekst se nastavlja ispod reklame

Iz Vlade Sjeverne Makedonije saopćeno je da je odluka donesena kako bi se zaštitilo javno zdravlje u jeku pandemije COVID-19 i spriječilo njezino širenje u velikim razmjerima, što ugrožava i sigurnost javnog zdravstva.

“Razdoblje postojanja krizne situacije na teritoriju Sjeverne Makedonije je 30 dana, počevši od 20. novembra 2020. godine, a Vlada će o ovoj Odluci obavijestiti predsjednika Republike Sjeverne Makedonije i Skupštinu. Istodobno, Vlada će predložiti predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije da odluči o sudjelovanju nekih pripadnika vojske i angažman vojnih postrojbi u suočavanju s krizom”, navodi se u saopćenju.

Vlada je zaključila da bi Glavni stožer Centra za upravljanje krizama trebao odmah započeti s pripremom Akcijskog plana za prevenciju i suzbijanje širenja zarazne bolesti Covid-19 (koronavirus), kao i cjelovit pregled raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa za koordinirano djelovanje.

“Vlada je odlučila da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo obrane, Ministarstvo zdravstva, vojska, Centar za upravljanje krizama i Uprava za zaštitu i spašavanje trebaju sve raspoložive kapacitete i resurse staviti u funkciju suočavanja s krizom”, navodi se u vladinom saopćenju.

Vlada Sjeverne Makedonije je zbog pandemije COVID-19 13. marta odlučila uvesti kriznu situaciju u općinama Debar i Centar Župa na period od 30 dana.

Predsjednik sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski prvi je put u zemlji proglasio izvanredno stanje 18. marta. Zatim su nekoliko puta slijedile odluke o izvanrednom stanju, koje su trajale do 14. juna, kada je predsjednik zemlje u potpunosti ukinuo tu mjeru.

Trenutno je u Sjevernoj Makedoniji na snazi ​​nekoliko mjera protiv širenja pandemije, uključujući obvezno nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom, rad hotelskih objekata, restorana i kafića do 21:00, kao i zabranu okupljanja više od četiri osobe.

Prema najnovijem izvješću Ministarstva zdravstva, ukupan broj slučajeva s dijagnozom COVID-19 u Sjevernoj Makedoniji je dosegao 51.213. Ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 1.423.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button