Svijet

Hong Kong: Za odbijanje testa idu u zatvor

U nedjelju su u Hong Kongu započela obavezna testiranja na COVID-19 za visokorizične skupine građana, a onima koji odbiju testiranje prijeti i zatvorska kazna do šest mjeseci.

Postoji gradacija u kaznama pa se izbjegavanje inicijalnog testiranja kažnjava novčanim iznosom od oko 257 američkih dolara. Svako sljedeće odbijanje testiranja može donijeti novčanu kaznu veću od 3.000 američkih dolara ili šestomjesečnu zatvorsku kaznu.

U subotu je Vlada najavila nove mjere koje bi trebale poslužiti u susprezanju onoga što u Hong Kongu nazivaju četvrtim valom širenja koronavirusa, a njima su zahvaćene visokorizične osobe i svi koji s njima dolaze u kontakt. Svaka takva osoba se mora testirati.

Prema novim pravilima liječnici će moći zatražiti od pacijenata koji imaju simptome bolesti da se testiraju. Ovaj potez je posljedica porasta broja uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i lokalnog širenja među ljudima koji su epidemiološki povezani, prijenosi kosova.info.

Od ponedjeljka će se ponovno na udaru mjera naći uslužne djelatnosti, koje su tek nedavno ponovno počele s normalnim radom. Tako će barovi, klubovi i restorani morati smanjiti kapacitet popunjenosti sa 75 na 50 posto i neće smjeti raditi iza ponoći. U barovima i klubovima će za jednim stolom moći biti najviše dvoje ljudi, a u restoranima četvero.

Turisti koji dolaze u Hong Kong, a ne stižu iz Kine, Makaua ili Tajvana, morat će provesti dvije sedmice u karantinu u hotelu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button