Vijesti

Kusari-Lila: Imamo dovoljno poslanika za rušenje Hotijeve vlade

Predsedavajuća Alternative, i članica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja, izjavila je da će u narednim nedeljama ponovo aktivirati predlog za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vlasti i izrazila uverenje da trenutno imaju dovoljno poslanika da sazovu sednicu, a zatim i glasaju za smenu premijera Avdulaha Hotija, piše Koha.

Kusari-Ljilja kaže da još nisu doneli odluku da li će tražiti potpise poslanika Srpske liste, nakon njihovih izjava u korist rušenja vlade Hoti.

„Naravno, naš zahtev za prikupljanje potpisa za svrgavanje vlade ili nepoverenje prema Hotijevoj vladi ostaje aktuelan. Ali naše repozicioniranje kao parlamentarne grupe biće razmotreno u narednim nedeljama, u smislu organizovanja i dobijanja podrške od drugih poslanika spremnih da svrgnu vladu. U ovom trenutku i ovim okolnostima ne mogu da poreknem niti potvrdim, ali verujem da će možda biti dovoljno poslanika albanske većine, ali i drugih manjina da prvo sazovu sednicu, a zatim da izglasaju nepoverenje Hotijevoj vladi. Mislim da kada se dostigne ta tačka, može ostati samo nekoliko poslanika DSK koji će podržati ovu vladu, jer se vidi da se razlike produbljuju između vladajućih partnera, ali i partija koje su je podržale“, kaže Kusari-Ljilja.

Ona dodaje da su jedino rešenje za trenutne političke okolnosti izbori. Ovo takođe zasniva na nedostatku broja vladajuće koalicije u Skupštini i neuspehu usvajanja Nacrta zakona o ekonomskom oporavku.

„Zemlja može imati samo jedno rešenje, a to je izlazak na birališta. To na vanrednim izborima koji bi bili organizovani u skladu sa merama za očuvanje javnog zdravlja, kao što je to učinjeno u celom svetu, čak i u demokratskim zemljama koje su prošle kroz izborne procese. Pojava vlade sa legitimitetom i Skupštine sa odgovornostima i intenzivnim programom očuvanja zdravlja, ali i oporavka”, rekla je ona.

Kusari-Ljilja je govorila o dijalogu između Kosova i Srbije, za koji je rekla da bi trebalo izvršiti potpunu ponovnu procenu.

„Ove okolnosti moraju imati ponovnu procenu konačnog dijaloga. Položaj treba sagledati, a mi ga nismo videli u strategiji dijaloga. To znači da je vlada Kosova trenutno ušla u dijalog sa agendama koje su postavili drugi, nije proaktivno odredila svoj dnevni red. Nije pokazana doslednost u stavovima koji su važni za građane Kosova, pokazano je da se ide dinamikom koju određuje neko drugi“, rekla je ona.

Kandidatura predsedavajućeg ABK Ramuša Haradinaja za predsednika Kosova i potraga za glasovima za ovo mesto, Kusari-Ljilja je nazvala antiustavnim. Prema njenim rečima, to dokazuje da on nije adekvatan za ovu funkciju

„Gospodin Haradinaj pokazao je da nije adekvatan za ovu funkciju, i zbog činjenice da je počeo da traži glasove, počinjući da pravi suštinske greške. Sledeće zakonodavno telo trebalo da bude doneto nakon novih izbora”, kaže ona.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button