Vijesti

Hoti: Vlada je preduzela sve mjere za suzbijanje pandemije

Premijer Avdulah Hoti saopštio je da je vlada od početka pandemije u februaru preduzela sve neophodne mere za prevenciju i suzbijanje koronavirusa.

“U Univerzitetskom kliničkom centru Kosova (UKCK) u Prištini i regionalnim bolnicama mobilizacija zdravstvenog osoblja podignuta je na najviši nivo“, objavio je na Fejsbuk nalogu Hotu.

Istakao je da je raspored zdravstvenog osoblja organizovan u skladu sa brojem pacijenata koji mogu biti primljeni u bolnice, da su izrađeni operativni planovi klinika u UKCK za pružanje hitnih usluga prema prioritetima.

Dodao je da su za potrebe pacijenta povećani kapaciteti kreveta, kao kapaciteti za snabdevanje tečnim kiseonikom.

“Sportska medicina je postala funkcionalna, gde je nabavljen 101 dodatni krevet za pacijente kovid-19, kapaciteti za pacijente sa disajnim problemima su povećani korišćenjem prostorija endokrine klinike u blizini Centralne intenzivne nege“, dodao je Hoti u objavi.

Naglasio je da Nacionalni institut za javno zdravlje “radi kolosalan posao“.

“Testiranje se povećalo na preko 2.000 dnevno i gotovo svi kojima je potrebno mogu se testirati u roku od jednog dana (od februara do sada ima 122.000 građana, od kojih je 116.000 testirano od 4. juna do danas). Slučajevi se prate i izgrađen je sistem epidemioloških istraga, što nam omogućava da predvidimo razvoj epidemije i shodno tome preduzmemo potrebne mere na vreme“, naveo je Hoti.

Dodao je da se škole redovno nadgledaju testiranjem učenika i nastavnika i donošenjem potrebnih odluka za svaki slučaj pojedinačno, kao i kontakti sa terenskim timovima.

Priprema se dnevna analiza stanja na terenu kako bi se zdravstvenim ustanovama pomoglo da preduzmu potrebne mere. Ministarstvo zdravlja:

a) podržava i koordinira rad svih zdravstvenih ustanova,

b) Koordinira rad sa međunarodnim partnerima uz podršku koju dobijamo donacijama i savetima,

c) Rad na obezbeđivanju vakcine zajedno sa zemljama EU,

d) Koordinira akcije sa opštinskim sedištem, posebno u oblasti obrazovanja,

e) Vrši kategorizaciju opština prema broju zaraženih i određuje odgovarajuće mere,

f) Koordinira preduzimanje mera sa zainteresovanim stranama, kao što su privredne komore, razna udruženja i druge grupe kako bi dobili njihove ocene mera i zahtevali njihovo poštovanje,

g) Inspektorati i policija blisko sarađuju sa opštinama i drugim institucijama kako bi nadgledali sprovođenje mera, radeći prekovremeno.

h) Dodeljen je dodatni budžet za zdravstvo, obrazovanje i opštine za suočavanje sa pandemijom kovid -19.

Opštine su već uspostavile sistem koji u potpunosti funkcioniše u nadgledanju epidemiološke situacije u konsultacijama sa centralnim institucijama, štabovi su postali operativni za lokalne hitne slučajeve, povećani su kapaciteti glavnih centara porodične medicine u koordinaciji aktivnosti sa centralnim nivoom itd.“, naveo je u objavi Hoti.

Konstatovao je da je epidemiološka situacija “zastrašujuća, slična u celom regionu i EU“.

Pozvao je da se svi uključe i pomognu lekarima i zdravstvenom osoblju poštujući mere po preporukama NIJZ, koje je preduzela vlada i Ministarstvo zdravlja.

Qeveria e Republikës së Kosovës ka ndërmarrë të gjitha veprimet e nevojshme për tu përballur me COVID-19: 1. Në QKUK në…

Posted by Avdullah Hoti on Nedjelja, 15. Novembar 2020.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button