Vijesti

Kosovo će dobiti 360.000 besplatnih vakcina protiv koronavirusa

Kosovo će dobiti 360.000 besplatnih vakcina od Svetske alijanse za vakcinaciju, poznate kao KOVAKS, a iz Ministarstva zdravlja su za Radio Slobodna Evropa rekli da će ostatak vakcina Kosovo kupiti sopstvenim sredstvima kada budu na tržištu i dozvoljene za upotrebu, prenosi Gazeta ekspres.

„Kosovo je nekoliko meseci u pregovorima sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i međunarodnim partnerima. Svetska alijansa za vakcinaciju uvrstila je Kosovo među zemlje korisnice besplatnih 20 odsti količine vakcina ili 360.000 doza vakcina protiv kovid-19“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ove nedelje su američka farmaceutska kompanija Fajzer i nemačka BioNTech potvrdile da njihova vakcina protiv koronavirusa „nudi zaštitu od 90 odsto“.

Dve kompanije planiraju da podnesu zahtev za hitno odobrenje svoje vakcine ovog meseca.

Iz Fajzera navode da veruju da će obezbediti 50 miliona doza vakcine do kraja ove godine i još 1,3 milijarde do kraja 2021. godine.

Desetine drugih vakcina protiv koronavirusa su u fazi izrade.

Na Kosovu je potvrđeno 26.888 slučajeva koronavirusa a trenutno je aktivno 9.418 slučajeva.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button