Vijesti

Centralna banka Kosova: U ovoj godini pad ekonomije od 7,2 odsto

Guverner Centralne Banke Kosova Fehmi Mehmeti upozorio je da će Kosovo imati ekonomski pad od 7,2 odsto u 2020. godini, a kao glavne uzroke je naveo preduzete antikovid mere, koje su negativno uticale na nivo investicija, prenosi Koha.

“Jedan od faktora koji je uticao na smanjenje agrarne potražnje je pad poseta dijaspore. Došlo je do pada potrošnje, što se odrazilo na pad uvoza od 9,9 odsto”, rekao je Mehmeti.

Kako je dodao, zabeležen je i kreditni pad od pet odsto.

“U ovim uslovima, kada su prihodi smanjeni, vrednost zajmova u septembru 2020. dostigla je 3,2 milijarde evra, što je pad od pet odsto. Ipak, imamo pozitivna kretanja u sektoru osiguranja, gde je došlo do povećanja zajmova”, rekao je Mehmeti.

Zamenik guvernera Sokolj Havoli je istakao da je bankarski sektor jedan od najvažnijih, kada je u pitanju ekonomiija Kosova.

“Likvidnost je povećana za 100 miliona evra. Banke su bile, jesu i biće nosioci ekonomskog razvoja na Kosovu”, rekao je Havoli.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button