Svijet

KO JE NOVA PRVA DAMA AMERIKE: Nakon najtežeg životnog udarca Bidenu je donijela osmijeh na lice, a prosio ju je čak pet puta

69-godišnja Jill Biden je prije braka s Joeom bila udata za Billa Stevensona, a u taj brak je stupila kada je imala 18 godina. No ta ljubav je trajala samo pet godina.

Donalda Trumpa će na funkciji predsjednika SAD-a zamijeniti Joe Biden. To znači da će svoje kofere u Bijeloj kući spakovati i Melania Trump, a s Joeom stiže njegova supruga Jill koja bi trebala postati prva dama.Supruga novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Jill Biden (69) se vjerovatno neće odreći svoje profesionalne karijere kao profesorice.

Jill Biden ima četiri univerzitetske diplome i ranije je poručila da planira nastaviti puno radno vrijeme kao profesorica na fakultetu čak i ako njen suprug postane lider najveće svjetske sile. Ako ostane prvi svom prvobitnom stavu ona će biti prva dama SAD-a koja će nastaviti svoju profesionalnu karijeru van Bijele kuće.
“Ako stignemo do Bijele kuće, nastavit ću predavati.To je važno i želim da ljudi cijene profesore i znaju njihov doprinos, te podižu profesiju”, rekla je za CBS News.

Nakon što je Joe Biden 2009. godine položio zakletvu kao potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame, Jill Biden je nastavila predavati, a postoje priče da su se pripadnici Tajne službe prerušavali u studente na predavanjima kako bi se brinuli za njenu sigurnost.

Postoje priče i da navodno neki studenti nisu zapravo ni znali ko je “Dr. B.”, a čak je i doktorsku disertaciju odbranila koristeći djevojačko prezime Jacobs jer nije željela isticati suprugovu funkciju u prvi plan, piše Klix.

69-godišnja Jill Biden je prije braka s Joeom bila udata za Billa Stevensona, a u taj brak je stupila kada je imala 18 godina. No ta ljubav je trajala samo pet godina.

U martu 1975. godine ona i Joe Biden otišli su na prvi sastanak u Philadelphiji.Joe Biden je tada bio američki senator u Delawareu čija su supruga Neilia i kćerka Naomi poginule u saobraćajnoj nesreći 1972. godine.

“Bio je to na neki način sastanak na slijepo kad smo izašli. Tada sam pomislila ‘Uredu, izaći ću jednom s njim i to će biti to“, rekla je Jill. No nakon prvog susreta rodila se ljubav zbog čega je odmah nazvala majku i ispričala joj kako je upoznala divnog muškarca koji se zove Joe.

Tokom ovogodišnje predsjedničke kampanje Joe Biden je otkrio kako su mu trebale dvije godine da uvjeri suprugu da se uda za njega i postane maćeha njegova dva sina, Huntera i Beaua.

“Vratila nas je zajedno. Vratila mi je život. Vratila nam je porodicu”, rekao je jednom prilikom Joe Biden.

Jill Biden je tokom karijere uvijek bila snažna podrška Joeu, branila ga je politički, a čak i fizički.

U februaru je “intervenisala” kada se dogodio pokušaj napada na Joe Bidena u New Hampshieru. Ona je tada odgurnula jednog od demonstranata.

“Ja sam dobra Philly djevojka”, rekla je novinarima s osmijehom nakon incidenta. Nedugo zatim slično je reagovala i u Los Angelesu.

U nedavnim izjavama za medije je kazala da će se, ako postane prva dama, fokusirati na obrazovanje i porodice vojnika te da će to biti njeni prioriteti na dužnosti prve dame.

“Ljepota je u tome što sve možete definisati kako želite. I to sam učinila i kao druga dama – definirala sam tu ulogu onako kako sam željela da bude ”, rekla je za Vogue.

Njene četiri sestre kažu da će biti “prirodna” prva dama.

“Ona se brinula za mene i bila je tu uvijek ako bih je trebala ”, rekla je Bonny Jacobs.

Jill je diplomirala je i doktorirala na Univerzitetu u Delawareu, a magistrirala na West University Chester i Univerzitetu Villanova. Tokom karijere predavala je engleski jezik u srednjim školama, a podučavala je i adolescente sa emocionalnim smetnjama u psihijatrijskoj bolnici.

Od 1993. do 2008. godine Jill Biden je bila predavač engleskog jezika na Delaware Technical&Community College. Od 2009. godine profesorica je engleskog jezika na koledžu Sjeverna Virdžinija i smatra se prvom suprugom koja je imala plaćeni posao dok je njen suprug bio potpredsjednik.

Osnivačica je neprofitne organizacije Biden Breast Health Initiative, suosnivačica programa Book Buddies, suosnivačica Biden Foundation, aktivna je u Delaware Boots on the Ground, a suosnivačica je i udruženja s Michelle Obamom.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button