Svijet

Šta će se desiti ako Tramp odbije da napusti Bijelu kuću?

U slučaju poraza Donald Tramp (Trump) pokazuje kako, ne misli tek tako prihvatiti službene rezultate. Najavljuje pravne bitke, a u slučaju da se zainati do kraja i ne ode iz Bijele kuće do 20. januara, nastat će problemi.

– Dobit ćemo ove izbore, a što se mene tiče, već smo ih dobili- ponavljaju i Donald Tramp i članovi njegovog izbornog tima u istupima u posljednja dva dana, ističući kako su izbori prevara, krađa, namještaljka.

S takvim stavovima, kako piše “Vox”, nije nemoguće da se ostvari najcrnji scenarij – da Tramp, u slučaju poraza, jednostavno odbije napustiti Bijelu kuću nakon 20. januara, što je datum inauguracije novog predsjednika.

Prema onome što su ustavni i drugi stručnjaci rekli za “Vox”, dva su moguća raspleta u situaciji da Tramp izgubi i ne prizna rezultate izbora.

Prvi je pravna bitka. Dakle, ako Džo Bajden (Joe Biden) pobijedi, Tramp podnese tužbe zbog sumnje u rezultate, što je već i napravio u nekoliko država i sudovi ih prihvate, a Kongres ne može potvrditi rezultate dok traje pravni spor, ne postoji način da se Tramp otjera iz Bijele kuće dok traje takva pat-pozicija.

Situacija se može još više zakomplicirati ako o rezultatima izbora bude odlučivao Vrhovni sud. To bi mogla biti dugotrajna ustavna kriza, koju niko ne priželjkuje.

Drugi scenarij je da Bajden bude proglašen pobjednikom i da sve Trampove pravne solucije budu odbačene. Tramp je američki predsjednik do Bajdenove inauguracije, koja se odvija 20. januara.

Na toj inauguraciji, kao tradicionalni simbol mirnog prijenosa vlasti, predsjednik u odlasku sjedi iza izabranog predsjednika. Nakon inauguracije, Bijela kuća postaje Bajdenov dom i Tramp mora van. No, što ako se Tramp zainati i ne pojavi se na inauguraciji nego ostane u Bijeloj kući, bez namjere da je napusti?

Tada, kako je za “Vox” rekla Barbara McQuade, bivša državna tužiteljica u Mičigenu, Bajden ima jedinu soluciju.

– On bi tada imao ovlasti narediti Tajnoj službi da fizički ukloni Trampa iz Bijele kuće kao bilo kojeg drugog čovjeka koji se neovlašteno u njoj nalazi – rekla je.

Bajden ipak, iako vrhovni zapovjednik, ne bi u slučaju takve krize mogao koristiti vojsku.

– U slučaju spora oko rezultata izbora, stvari, po zakonu, rješavaju sudovi i Kongres, a ne vojska – rekao je visokopozicionirani general Mark Milley.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button