Vijesti

Osmani pozvala na jedinstvo, Specijalni sud je obaveza koju je Kosovo prihvatilo

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani je u svom prvom obraćanju nakon preuzimanja dužnosti v.d. predsednika Kosova izjavila da je sada potrebno jedinstvo, kako bi se prevazišla situacija u kojoj se Kosovo nalazi.

„Želim da vas zamolim kao građane ove zemlje da ostanete blizu jedni drugima. Uverena sam da ćemo kao zemlja i svi zajedno izdržati“, rekla je Osmani.

Istakla je da je Kosovo prošlo mnoge izazove i da će i ovaj savladati dostojanstveno.

„Naša zemlja je kroz istoriju prošla kroz mnoge izazove, uključujući i nedavni rat, moramo obazrivo izvršavati svoje institucionalne odgovornosti i jačati stabilnost naše države, jer država postaje jaka čak i kada se suočava sa izazovima tako što ih savlada dostojanstveno”, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, akcije Specijalnog tužilaštva su obaveza koje je Kosovo prihvatilo.

„Želim da izrazim zahvalnost svima onima koji su pokazali odlučnost i poverenje u institucije i odazvali se pozivu specijalizovanih komora, demonstrirajući tako nepokolebljivu veru u pravdu. Procesi koji slede neće naštetiti našem nacionalnom projektu za slobodu, koji je izgrađen na žrtvama čitavih generacija i prolivenoj krvi vojnika naše Oslobodilačke vojske”, istakla je Osmani.

Osmani je poručila da je sada potrebna solidarnost i zamolila građane Kosova da budu jedni uz druge.

Navela je da se žrtva i agresor ne trebaju izjednačavati, te je naglasila da su Albanci bili žrtve, a Srbija agresor.

„Srbija je na Kosovu ubila preko 13 hiljada ljudi, od toga 1.133 dece, visse nego u svim ratovima vođenim na prostorima bivšej Jugoslavije po glavi stanovnika. Održivi mir u regionu stoga zahteva da se žrtve i agresori ne izjednačavaju. Mi kosovski Albanci bili smo žrtve hegemonije genocidne države, dok je Srbija bila država koja je počinila ove zločine. Ovo moramo da kažemo svaki put, naglas, ovde i u svakoj drugoj zemlji“,kazala je ona.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button