Vijesti

Kosovo očekuje od Njemačke da ovog mjeseca uvrsti u agendu liberalizaciju viza

Ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je u Berlinu da Kosovo ima velika očekivanja od nemačkog predsedovanja u pogledu procesa liberalizacije viza, javlja večeras RTK.

Tokom sastanka sa državnim sekretarom u nemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova Stefanom Majerom, ona ga je obavestila da je Kosovo već započelo saradnju sa Francuskom i Holandijom po nemačkom modelu saradnje na nivou eksperata kako bi se ovaj proces pozitivno završio.

“Na sastanku sa državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke Stefanom Majerom zahvalila sam Nemačkoj, kao i saveznom ministru Horstu Sehoferu na neprekidnoj pomoći i saradnji u jačanju kosovske pozicije ka pozitivnom epilogu za slobodno kretanje u EU. Naglasila sam da Kosovo ima velika očekivanja od nemačkog predsedavanja da liberalizaciju viznog režima za Kosovo bude uvrštena u agendu tokom ovog meseca”, rekla je Haradinaj Stubla.

Kosovska ministarka spoljnih poslova saopštila je da je od Majera dobila podršku za saradnju i razmenu iskustava.

“Majer je pružio uveravanja da će Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje podržavati Kosovo deleći svoja pozitivna iskustva u saradnji sa Kosovom skeptičnim zemljama, kako bi uspešno zaključili odluku o viznoj liberalizaciji. Sekretar Majer je pozdravio napredak Kosova u ispunjavanju kriterijuma i rekao da će Nemačka uvek biti zemlja partner i prijatelj naše zemlje”, rekla je Haradinaj Stubla.

Inače, Kosovo je jedino u regionu koje ne uživa pravo na slobodno kretanje bez viza u državama članicama Evropske unije.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button