Vijesti

Prvi kontigent Vojske Sjeverne Makedonije upućen na Kosovo

Prvi kontingent od 44 pripadnika Vojske Severne Makedonije danas je otputovao za Kosovo, gde će učestvovati u misiji Kfora, saopštilo je makedonsko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Ovo je prva misija vojske Severne Makedonije od kako je ta zemlja postala 30. članica NATO, prenosi MIA.

Prema navodima ministarstva, učešće pripadnika makedonske vojske u misiji Kfora na Kosovu nastaviće da se povećava 2021. godine.

Ministarstvo odbrane navodi da, učestvovanjem u misiji Kfora na Kosovu, Severna Makedonija zauzima mesto u NATO kao “zemlja mira, bezbednosti i stabilnosti na Balkanu”.

Kako dodaje, plan je da se od sledeće rotacije poveća broj vojnika u misiji Kfora na više od 60, a od leta naredne godine, “zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom – američkom nacionalnom gardom Vermota, van uspostavljenih rotacija, doprinese za period od devet meseci sa više od 100 pripadnike vojske”.

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska navela je na Fejsbuku da će prvi makedonski kontigent od 44 pripadnika vojske iz kasarne u Tetovu u narednih šest meseci raditi kao štabni oficiri u komandi Kfora u Prištini i obezbeđivati regionalni komandu “Kfor-Zapad”.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button