KORONAVIRUS

NIJZK apeluje: Virus je svuda, strogo se pridržavajte preporuka protiv COVID-19

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) apeluje na sve građane da se striktno pridržavaju preporuka za zaštitu od pandemije koronavirusa, prenosi TV Kljan Kosova.

NIJZK upozorava da, nepažnja vrlo brzo dovodi do preopterećenja zdravstvenih ustanova i povećanja broja smrtnih slučajeva.

U apelu NIJZK ističe se da je popuštanje mera za suzbijanje i širenje pandemije povećalo rizik od virusa kovid -19.

Naglašava da nijedna zemlja na svetu nema dovoljno ljudskih kapaciteta i bolničke infrastrukture da se izbori sa povećanjem broja slučajeva zbog neodgovornosti u neprimenjivanju jedinstvenih preporuka širom sveta: maska, distanca i higijena.

Podseća se da je danas potvrđen, rekordan broj zaraženih koronavirusom, 281 i da se broj slučajeva prošle nedelje alarmantno povećao kao direktna posledica nepoštovanja mera.

U apelu se upozorava na povećano kretanje građana širom Kosova, koje je opasno i napominje da omogućavanje kretanja ne znači nepoštovanje preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja.

Naglašava se da je sprovođenje preporuka NIJZK i Ministarstva zdravlja obaveza svih građana kako bi zaštitili sebe i druge.

“Apelujemo na građane, javne i privatne institucije, preduzeća, ugostiteljstvo, da striktno poštuju fizičku distancu, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostorija, sprečavajući eventualno širenje zaraze i izbegavajući širenje u zatvorenim prostorima”, navodi se u apelu NIJZK.

Upozaravaju se građani da će se svako kršenje pravila od strane bilo koga smatrati rizikom po zdravlje i život drugih.

“Sanitarne inspekcije Agencije za hranu i veterinu (AHV) i opštinske inspekcije zajedno sa opštinama moraju primeniti Zakon protiv kovid -19, Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti, na osnovu Priručnika za borbu protiv kovid -19, i u svakom slučaju preduzeti mere odgovornosti da na kraju ne primeni preporuke Nacionalnog institute”, navodi se u apelu NIJZK.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button