Svijet

Pakistan pozvao Facebook da zabrani islamofobne sadržaje

Pakistanski premijer Imran Khan napisao je pismo Marku Zuckerbergu, izvršnom direktoru Facebooka, tražeći od njega da zabrani islamofobne sadržaje.

U pismu je Khan rekao da “rastuća islamofobija” podstiče “mržnju, ekstremizam i nasilje… posebno na društvenim medijima”, prenosi BBC.

Khan je u pismu zatražio od Zuckerberga da zabrani objavu islamofobnih sadržaja na način kao što su zabranjeni sadržaji koji dovode u pitanje holokaust, koji je bio vrhunac nacističkog pogroma Židova u Njemačkoj i širom Evrope. Dodao je da je svijet svjedok sličnog pogroma nad muslimanima.

Pismo je uslijedilo dan nakon što je Khan optužio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za “napad na islam“.

Facebook već ima politiku uklanjanja govora mržnje na svojim platformama.

Govor mržnje definiše se kao “direktan napad na ljude” zasnovan na vanjskim karakteristikama, uključujući rasu, etničku pripadnost, nacionalno porijeklo i vjersku pripadnost, kroz nasilni ili dehumanizirajući govor” ili štetne stereotipe“.

U pismu koje je objavio na Twitteru, Khan se osvrnuo na nedavnu odluku Facebooka da zabrani bilo koji sadržaj koji negira ili iskrivljuje činjenice o holokaustu.

Pozvao je na uspostavljanje slične politike za antiislamske komentare.

  • S obzirom na rašireno zlostavljanje i klevetanje muslimana na platformama društvenih medija, zamolio bih vas da stavite sličnu zabranu islamofobiji i mržnji protiv islama kao što ste to uradili za holokaust – rekao je.
  • Poruke protiv govora mržnje moraju biti apsolutne. Ne može se tvrditi da je mržnja protiv jedne grupe zabranjena, a protiv druge dozvoljena – kazao je Khan.

BBC


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button