Svijet

Kampanja bojkota francuskih proizovda se više širi po zemljama svijeta

Nekoliko arapskih trgovinskih asocijacija najavilo je bojkot francuskih proizvoda, u znak protesta protiv nedavnih komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o islamu.

Macron je ranije ovog mjeseca pozvao na borbu protiv “islamskog separatizma”, za koji je rekao da prijeti da preuzme kontrolu u nekim muslimanskim zajednicama širom Francuske.

Također je islam globalno nazvao religijom “u krizi”.

Macronovi komentari, kao i njegova podrška objavljivanju karikatura poslanika Muhammada, izazvali su pokretanje kampanje na društenim mrežama kojom se traži bojkot francuskih proizvoda u supermarketima u arapskim zemljama i Turskoj.

Odgođena Sedmica francuske kulture u Kataru

Haštagovi poput #BoycottFrenchProducts na engleskom i #ExpectGodsMessenger na arapskom jeziku proširili su se u Kuvajtu, Kataru, Palestini, Egiptu, Alžiru, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

U Kuvajtu su predsjednik i članovi odbora direktora korporativnog društva Al-Naeem odlučili bojkotirati francuske proizvode te ih povući sa polica u supermarketima.

Isti potez preduzela je asocijacija Dahiyat al-Thuhr.

“S obzirom na stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegovu podršku uvredljivim karikaturama našeg voljenog poslanika, odlučili smo do daljnjeg ukloniti sve francuske proizvode iz supermarketa i prodavnica”, rečeno je iz ove asocijacije.

U Kataru je kompanija Wajbah Dairy najavila bojkot francuskih proizvoda i obavezala se na pronalaženje alternativa, prema njenom računu na Twitteru.

Katarska kompanija za potrošačka dobra Al Meera navela je na Twitteru: “Odmah smo povukli sve francuske proizvode sa naših polica, do daljnjeg.”

Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC) opisalo je Macronove izjave “neodgovornim” i tvrdi da ciljaju na širenje kulture mržnje među narodima.

kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button